Vezi VIDEO
Reprezentanti ai ONG-urilor si oficialitati din cadrul institutilor publice din America Centrala si de Sud au recunoscut meritele programelor derulate de Hope and Homes for Children Romania (HHC). Acest lucru s-a intamplat in cadrul unei vizite de lucru a oficialilor straini, evenimentul fiind derulat in Baia Mare. Timp de o saptamana, acestia au putut vedea care sunt serviciile dezvoltate de HHC Romania, demersuri care vin in sprijinul familiei, comunitatii si a copiilor.
“Eforturile HHC Romania din ultimii 14 ani de cand a inceput sa lucreze in Maramures, inchizand institutii de tip vechi si dezvoltand servicii care se bazeaza pe familii si pe comunitate, sunt acum rasplatite prin atentia internationala de care ne bucuram si prin oportunitatea de a impartasi experienta HHC-ului in intreaga lume facand astfel un pas important inainte pentru a ne atinge scopul nostru la nivel international”, a declarat Otto Sestak, training manager HHC Romania.
Scopul la care face referire Otto Sestrak este cel de eradicare globala a ingrijirii institutionale, astfel incat toti copiii sa se bucure de o familie. Acest demers a fost privit cu ochi buni de catre participantii la vizita de lucru. Mai mult, acestia s-au declarat impresionanti de timpul scurt in care HHC Romania a rezolvat o problema grava.
“Cred ca cel mai impresionant a fost faptul ca s-a plecat dintr-o situatie foarte grava in care existau institutii gigantice in care erau tinuti mii de copii, iar reactia la aceasta situatie si organizarea a fost una foarte buna astfel incat s-a putut schimba sistemul si s-a putut oferi o sansa copiilor pentru ca acestia sa ramana intr-un mediu familial”, a aratat Maria Matilde Luna, director Relaf Argentina.
“O sa continuam aceasta experienta. Biroul nostru regional pentru America Latina si Caraibe al Unicef considera ca aceasta experienta a fost foarte utila. Si aceasta pentru ca, desi exista situatii diferite in tari diferite, totusi nevoile cu care copiii se confrunta din punct de vedere al asistentei sociale in institutii si ca servicii alternative este acelasi. Asadar, de ce sa inventam roata la caruta cand experienta Romaniei este deja la dispozitia noastra si putem sa invatam din ea?”, a conchis Rosana Vega, reprezentant Unicef-America Latina si Caraibe.
Timp de o saptamana, oficialii straini au vazut intreaga paleta de servicii dezvoltate pentru protectia copilului de catre HHC in Romania. Este vorba de servicii de prevenire si sprijin al familiei, servicii care au rolul de a sprijini atat comunitatea cat si familia si copilul pana la servicii alternative de ingrijire a copiilor separati de familie.
Scopul cel mai important al vizitei de lucru a fost dezvoltarea unei platforme de colaborare si schimb de experienta intre experti in domeniul protectiei copilului din Romania si tarile Americii Centrale si de Sud.
Sursa: Simona Vasiac