![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Consilierii municipali din Baia Mare s-au intrunit azi, 17 iunie, intr-o sedinta extraordinara a forului administrativ, ca sa decida daca se va organiza un referendum antipoluare la nivelul municipiului. Dupa dezbateri tensionate si presiuni venite din partea organizatiilor de mediu, alesii locali baimareni au hotarat ca pe data de 25 iulie, sa organizeze referendum cu privire la folosirea tehnologiilor miniere cu cianura si a tehnologiilor de extractie a plumbului din deseuri si concentrate miniere, mai explicit pentru oprirea activitatii societatilor Romplumb si Romaltyn Baia Mare. Cele mai aprinse discutii au avut ca subiect finantarea referendumului, costurile de organizare ale acestuia fiind destul de mari pentru un buget de criza, respectiv 3-3,5 miliarde lei vechi, potrivit calculelor primarului interimar Istvan Ludescher.
Politicienii maramureseni au transformat o problema serioasa a municipiului Baia Mare intr-un spectacol mediatic, tinta lor fiind acela de-al folosi in scopuri electorale – tinand cont ca trebuie organizate alegeri partiale pentru functia de primar. Prin urmare, de cateva saptamani se bate moneda pe poluarea din oras, de parca liderii politici abia acum au aflat ca aerul inhalat de baimareni este plin de noxe din cauza Romplumb, iar fosta uzina Aurul lucreaza cu cianuri.
Cum era de asteptat, o noua disputa a avut loc astazi, 17 iunie, intre alesii municipali, care au incercat sa isi insuseasca referendumul in scop politic. Proiectul de hotarare supus votului a constat in ”avizarea favorabila a organizarii in data de 25 iulie 2010 a unui Referendum Local cu privire la folosirea tehnologiilor miniere cu cianura si a tehnologiilor de extractie a plumbului din deseuri si concentrate miniere pe raza teritorial administrativa a Municipiului Baia Mare”.
Dupa dezbateri tensionate si presiuni venite din partea organizatiilor de mediu, proiectul a primit vot favorabil din partea tuturor celor 15 consilieri prezenti la sedinta. Cele mai aprinse discutii au avut ca subiect finantarea referendumului, costurile de organizare ale acestuia fiind destul de mari pentru un buget de criza.
„Intre 3 si 3,5 miliarde de lei vechi costa acest referendum, tinand cont de suma aferenta alegerilor din toamna”, a explicat primarul interimar Istvan Ludescher.
Pentru a scuti bugetul local de o cheltuiala atat de impovaratoare, consilierul local Cristian Niculescu Tagarlas (PNL) a facut o propunere privind finantarea referendumului.
„Propun sa nu scoatem banii acestia din buget. Asa cum fiecare dintre noi si-a gasit bani pentru campania electorala pentru a ajunge in functia de consilier, sa gasim finantare din mediul economic privat si din sursele financiare ale mediului politic”, a propus liberalul Niculescu Tagarlas.
Alta propunere vizand finantarea a venit din partea lui Dumitru Matei, consilierul social-democrat spunand ca, pentru a avea succesul scontat, referendumul trebuie platit si de la bugetul local. „Trebuie implicat si bugetul local, indeosebi pentru mediatizarea referendumului, iar o cofinantare, da, ar putea veni din mediul privat”, a mentionat Matei (PSD).
Tot pentru reducerea cheluielilor de organizare a referendumului, democrat-liberalii au propus limitarea la maximum a logisticii, inclusiv renuntarea la perdelele cabinelor de vot. „Oamenii care vor sta in sectiile de votare sa nu fie platiti, sa faca aceasta actiune pe baza de voluntariat”, a propus Mariana Pop (PDL).
Astfel, in 25 iulie, baimarenii sunt chemati sa voteze daca vor sau nu ca in orasul lor sa se foloseasca tehnologii miniere pe baza de cianura. Ei vor trebui sa se pronunte prin „DA” sau „NU” la urmatoarele intrebari:
1. Sunteti de acord cu folosirea tehnologiilor miniere cu cianura pe teritoriul administrativ al Municipiului Baia Mare?
2. Sunteti de acord cu folosirea tehnologiilor de extractie a plumbului din deseuri si concentrate miniere pe teritoriul administrativ al Municipiului Baia Mare?
Sursa: Calin Dragomir