Vezi VIDEO
Departe de ochii presei, astazi, 12 aprilie, la sediul Prefecturii Maramures a avut loc o sedinta secreta in care s-a dezbatut controversatul proiect al firmei Romaltyn Mining, care doreste reluarea activitatii de extragere a aurului prin metoda cianurarii. La sedinta au participat sefii administratiei judetene si municipale, precum si ai institutiilor de protectie a mediului.
Tensiune mare in aceasta dimineata la sediul Prefecturii Maramures, unde sefii administratiei locale si judetene s-au intalnit cu responsabilii pentru protectia mediului din Maramures pentru a dezbate problema Romaltyn Mining, firma care doreste reluarea activitatii de extragere din minereuri a aurului, prin metoda cianurarii.
“S-a facut o informare obiectiva asupra situatiei existente, asupra autorizatiilor emise pana acum, iar maine, in cadrul sedintei de Consiliu Local, vor fi prezentate alesilor locali si opiniei publice atat beneficiile, cat si riscurile demararii acestei activitati”, a precizat Dan Buca, purtator de cuvant al Prefecturii Maramures.
“Intre ciocan si nicovala”
La sedinta extraordinara a Consiliului Local Baia Mare vor participa si reprezentantii Agentiei Regionale pentru Protectie a Mediului din Cluj, cei care sunt responsabili de eliberarea avizului de mediu de care Romaltyn are nevoie pentru a demara activitatea. Pana la decizia de maine, opiniile sefilor din administratia judetului si a municipiului de resedinta sunt impartite.
“Suntem intre ciocan si nicovala. Eu, personal, sunt total impotriva acestei metode de prelucrare a sterilului din iazurile de decantare, dar, pe de alta parte, trebuie sa ne gandim ca trebuie sa scapam cumva si de aceste iazuri. Trebuie sa facem ceva cu ele. Este o problema foarte delicata”, a precizat Mircea Man, presedintele Consiliului Judetean Maramures.
De aceeasi parere este si primarul interimar al municipiului Baia Mare, Mircea Dolha. “Eu am simtit pe propria piele ce inseamna sa iesi pe strada la 7.30 dimineata cu batista la gura, pentru ca nu puteai respira altfel. Stiu ca in joc sunt foarte multi bani, dar trebuie sa ne gandim odata la sanatatea noastra si a copiilor nostri. Eu sper ca maine, cand vor vota, consilierii locali se vor gandi intai la interesele cetatenilor si nu la cele politice”, a precizat Dolha.
Cianurarea, readusa in actualitate
La 10 ani de la accidentul ecologic de la iazul de decantare de la Bozanta, cand aproximativ 100.000 de metri cubi de steril si cianuri s-au revarsat in Tisa, extragerea aurului din sterilul minier prin metoda cianurarii realimenteaza ingrijorarea maramuresenilor.
Temerile au fost generate de aparitia pe scena extractiei aurului din iazurile de steril din jurul Baii Mari a concernului Polyus Gold, controlat de catre miliardarul rus Mihail Prokhorov. Dupa ce a devenit noul proprietar al SC Romaltyn Mining din Baia Mare, desi s-a incercat secretizarea informatiei, s-a aflat ca Polyus Gold intentioneaza sa reia activitatea procesarii resturilor de minereu aurifer depozitate in iazul de la Bozanta prin metoda cianurarii.
Procedura de solicitare a autorizatiei de mediu este finalizata inca din anul 2007, insa, pentru a primi autorizatia, Romaltyn trebuie sa finalizeze lucrarile la instalatia de cianurare, care reduce continutul din tulburele de steril, si sa construiasca o statie de epurare care sa reduca concentratia cianurilor din apa ce urmeaza evacuata in raul Lapus, sub limita de 0,1 miligrame/litru.
Autorizatiile care au inflamat spiritele
Romaltyn a primit deja trei autorizatii de constructie de la Primaria Baia Mare, iar decidentii institutiei sunt acum acuzati ca ar fi favorizat reinceperea extractiei prin cianurare.
Miza afacerii consta in 10 milioane tone de steril auro-argintifer care asteapta sa fie prelucrate, precum si alte cantitati de steril adus la Baia Mare din tari in care procedura de extractie a aurului prin metoda cianurarii este interzisa. Milioane de tone de steril vor traversa municipiul Baia Mare, lucru greu de acceptat de locuitorii municipiului.
Pentru a evita protestele cetatenilor, Consiliul Local (CL) Baia Mare a pregatit o strategie prin care va bloca proiectul Romaltyn. Maine, 13 aprilie, intr-o sedinta extraordinara a CL Baia Mare, se va vota un proiect de hotarare conform caruia se suspenda autorizatiile de constructie eliberate pentru doua zone, cea in care se afla Romaltyn si cea in care se afla Romplumb.
Sursa: Calin Dragomir