Vezi VIDEO
Peste 1.400 de adeverinte medicale pentru scutirea de la orele de educatie fizica au fost prezentate de elevii maramureseni in primul semestru al anului scolar. Peste jumatate dintre scutiri sunt ale liceenilor, 800 dintre ei avand interdictie sa faca miscare. Numarul elevilor cu probleme de sanatate nu este mare, pentru ca reprezinta 2,3% din totalul de 60.971 cati sunt in judet.
Cei mai multi elevi au scutire medicala pentru ca sufera de astm bronsic, afectiuni cardiace, boli renale ori digestive. “Scutierea totala de efort fizic o da medicul specialist pe baza unui diagnostic, de altfel, sever. Confirmarea diagnosticului este data de catre medicul scolar sau cel de familie in evidenta caruia se afla elevul respectiv”, a precizat Pavel Filip, purtatorul de cuvant al ISJ Maramures.
Statisticile Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures indica fapul ca fetele sunt mai frecvent scutite de la sport, peste 700 dintre ele avand asemenea recomandari. De asemenea, cei mai bolnavi sunt elevii din mediul urban, 1.186 dintre ei fiind in aceasta situatie. Ingrijorator este ca in statisticile ISJ figureaza 200 de copii din ciclul primar de invatamant.
Tinerii care au intrarea interzisa pe terenul de sport spun ca si-ar dori sa faca miscare. “Mi-ar placea sa fac educatie fizica. Am astm bronsic si nu-mi permite medicul de familie sa fac efort fizic”, a spus Carmen Daiana Horje, eleva in clasa a IX-a la “Vasile Lucaciu”, care a spus ca din primele clase a avut scutire. Alti colegi ar da bani sa o aiba, ea nu stie insa cum s-ar putea insanatosi sa nu mai aiba nevoie de hartie.
Profesorii de educatie fizica recunosc ca sunt situatii in care elevii incearca sa prezinte scutiri in neregula, cazurile nu sunt insa frecvente, cel putin asta lasa sa se inteleaga reprezentantii ISJ. “Am avut cazuri in care se cerea scutirea de educatie fizica pentru intreg anul scolar, iar diagnosticul nu necesita o asemenea scutire. Respectivele adeverinte nu au fost contrasemnate de medicul de la cainetul medical, in consecinta au facut educatie fizica”, a precizat Anton Goia, profesor de educatie fizica la Colegiul National “Vasile Lucaciu”.
Dascalii maramureseni considera ca elevii nu ar trebui sa evite orele de sport, pentru ca in acest fel se feresc de boli dar si de kilogramele in plus.
Sursa: Catalin Tineghe