Rusia este dispusa sa aiba un dialog constructiv cu SUA si NATO pentru a ajunge la un compromis in ceea ce priveste proiectul scutului antiracheta in Europa, a declarat luni, 28 octombrie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
„Noi suntem gata pentru un dialog constructiv cu SUA si NATO si suntem deschisi pentru gasirea unui compromis, dar nu ne vom preface ca suntem satisfacuti de afirmatiile invariabile prin care se asigura ca nimic nu trebuie modificat in aceasta schema /a scutului/ creata de americani si ca aceasta nu este indreptata impotriva Rusiei”, a declarat seful diplomatiei ruse, cu prilejul unei reuniuni a Comisiei ruso-ucrainene pentru cooperare internationala, dupa cum relateaza RIA Novosti.
Moscova, a adaugat ministrul Lavrov, este interesata de consolidarea tuturor aspectelor privind stabilitatea strategica si regionala si de neutralizarea amenintarilor prin mijloace politice si diplomatice. Evocand in continuare cooperarea dintre Rusia si NATO, Serghei Lavrov a subliniat ca exista o serie intreaga de proiecte de cooperare strategica, dar a apreciat ca „aceste relatii sunt lipsite de profunzimea strategica si de intelegerea interdependentei in materie de securitate intre toate tarile europene”.
De amintit ca secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a declarat saptamana trecuta ca scutul antiracheta din Europa va proteja pana in 2018 intreaga populatie a tarilor membre NATO. El a tinut sa precizeze din nou ca scutul antiracheta are un caracter strict defensiv si a propus Rusiei, tara care considera ca acest sistem este indreptat impotriva sa, sa participe la acest proiect.
„Nu pretindem ca Rusia ne crede pur si simplu pe cuvant. In acest context, propunem sa fie puse la punct doua centre de aparare antiaeriana – unul rus si unul al NATO -, care sa poata face schimb de informatii, sa pregateasca exercitii comune, sa analizeze amenintarile externe”, sublinia secretarul general al blocului nord-atlantic, citat de RIA Novosti.
Anders Fogh Rasmussen aprecia, totodata, ca cea mai buna modalitate de a convinge Rusia de obiectivele reale ale scutului antiracheta european este de a face ca aceasta tara sa participe la proiect. „Noi suntem deschisi pentru continuarea dialogului si pentru a raspunde la toate intrebarile pe care Rusia ar putea sa ni le puna”, adauga Rasmussen, potrivit aceleiasi surse.
Sistemul american de aparare antiracheta in Europa, despre care NATO si SUA sustin ca are drept scop contracararea amenintarilor venite din partea Coreii de Nord si Iranului, a fost o sursa constanta de nemultumiri in relatiile americano-ruse in ultimii ani.
Rusia si NATO au convenit in mod oficial sa coopereze in legatura cu scutul antiracheta din Europa in cadrul summitului NATO din 2010 de la Lisabona, insa negocierile au esuat ca urmare a solicitarilor venite din partea Moscovei, care doreste garantii scrise ca sistemul nu este indreptat impotriva Federatiei Ruse.
Sursa: Agerpres