Vezi VIDEO
Preturile marfurilor alimentare si nealimentare au crescut cu 0,2 % in mai, fata de luna anterioara, in timp ce tarifele serviciilor s-au majorat cu 0,4 %, conform datelor Institutului National de Statistica. Acelasi raport arata ca fructele proaspete se vand mai scump cu 6,71 % comparativ cu lunile anterioare. In pietele baimarene, preturile la fructe se situeaza la un nivel ridicat, insa nici in cazul legumelor situatia nu este mai buna. O recunosc si comerciantii, dar mai ales cumparatorii.
Inflatia anuala a urcat, de la 8,34 % in aprilie, la 8,41 % in mai, dupa ce rata lunara s-a situat la 0,21 %. Statisticienii spun ca saltul a fost inregistrat in principal ca urmare a scumpirii fructelor proaspete, mierii de albine si a zaharului. Cea mai mare crestere s-a inregistrat la fructe, care, in pietele baimarene, se vand la preturi destul de piperate. Un kilogram de cirese poate ajunge pana la 8 lei, iar caisele si piersicile costa 6 lei.
Comerciantii recunosc si ei ca marfa se vinde la preturi ridicate iar vanzarile le merg destul de prost. “Eu cred ca preturile sunt cam mari pentru criza care e la noi Eu dau cu 6 lei caisele, 4 lei rosiile, par scumpe si nu prea e vanzare. Ar fi cazul sa mai scada. Cred ca vor mai scadea… Trebuie sa scada, altfel nu e vanzare”, a spus unul dintre comercianti. Preturile la fructele de pe piata locala sunt mari comparativ cu cele ale produselor aduse din strainatate, spre exemplu, fata de banane, care pot fi achizitionate chiar si la 3,50 de lei kilogramul.
Alti vanzatori sustin ca, totusi, legumele romanesti s-au ieftinit in ultima perioada. De altfel precupetii sustin ca preturile se afla intr-un trend descendent la toate marfurile de productie autohtona. “Preturile sunt potrivite. La rosii au mai scazut. Sunt in scadere la unele legume. La astea romanesti sunt in scadere. 3 lei rosiile, cartofii de la 2.50, sau 3 lei, pepenii sunt la 4, 5 lei”, a aratat un alt comerciant.
O ieftinire se constata si in cazul oualor, al caror pret a scazut in mai fata de aprilie, conform datelor Institutului National de Statistica. De altfel si comerciantii de la tarabele din piete spun ca de vreo doua saptamani s-au iefitnit aceste produse. “La 40 de bani sunt ouale. Pretul a fost 45 de bani, dar a scazut”, a relatat maramureseanca Florica Barbos.
Cumparatorii sunt de parere ca piata e destul de scumpa in comparatie cu puterea scazuta de cumparare a populatiei. In plus, oamenii se plang ca, pe langa ca se vand la preturi ridicate, produsele alimentare din piete sunt, de multe ori, de proasta calitate. “Eu am cumparat urda si cas si am dat 14 lei pe un kilogram, ceea ce mi se pare foarte mult. E cam scump. Ne gandim si la producatori, ca si ei sunt amarati, dar si pe noi ne cam afecteaza la buzunar”, a spus Anca Goja, o baimareanca aflata la cumparaturi.
“Is cam scumpe toate si nu-s proaspete si nu-s originale, foarte putine produse romanesti”, a explicat o alta cumparatoare, Caterina Ferkel.
Nu numai produsele alimentare s-au scumpit, ci si cele nealimentare, conform statisticienilor. In schimb, tarifele pentru servicii au scazut cu 0,48 %. Pentru trimestrul al doilea, Banca Nationala a Romaniei estimeaza ca inflatia anuala se va plasa la 8,7 %.
Foto: fructe – piata Baia Mare (C) eMaramures.ro
Sursa: Camelia Tocaci