Vezi VIDEO
De anul viitor, asistentele medicale si paramedicii de la Spitalul Judetean “Dr. Constantin Opris” din Baia Mare vor invata sa citeasca electrocardiograme. Oficialii unitatii spitalicesti spun ca in urmatorii trei ani vor fi organizate 18 cursuri pentru cadrele medicale. Cardiologii de la Spitalul Judetean sustin ca organizarea acestor instructaje este esentiala, mai ales ca, in ultima perioada, numarul bolnavilor cu afectiuni cardiovasculare a crescut semnificativ.
Anul trecut au participat la cursurile de interpretare a electrocardiogramei doar medicii rezidenti si tinerii specialisti, insa din 2012 in plan vor fi luati si asistentii medicali, respectiv paramedicii. Medicul cardiolog, Calin Pop, cooptat de la inceputul lunii in consiliul de conducere al Societatii Romane de Cardiologie, se asteapta ca la viitoarele instructaje sa participe foarte multe cadre de la serviciul de urgenta.
“In aceasta perioada dorim sa ne adresam si asistentilor medicali si paramedicilor, pentru ca sunt din ce in ce mai multe accidente coronariene, respectiv infarcturi de miocard si, de multe ori, cel care vine in contact cu un pacient care dezvolta un infarct de miocard nu este medicul, ci asistentul medical. De aici nevoia ca acesta sa fie foarte bine informat in a interpreta un EKG”, a precizat medicul cardiolog Calin Pop.
In cei trei ani de desfasurare a cursurilor de interpretare a electrocardiogramelor vor avea loc 18 sedinte de instruire la nivel national, in mai multe judete din tara. Pentru cadrele medicale din Maramures, cursurile vor avea loc in Baia Mare.
“Trendul imbolnavirilor cardiovasculare este ascendent. De prin 1995 el este in continua crestere in tara noastra. Romania se gaseste de altfel pe primele locuri ca mortalitate prin boli cardiovasculare din Europa. Avem opt decese la mia de locuitori prin boli cardiovasculare”, a adaugat Pop.
Medicii cardiologi spun ca a scazut si varsta persoanelor care dezvolta afectiuni cardiovasculare. Si asta, deoarece tinerii consuma de timpuriu tigari si alimente bogate in grasimi. De asemenea, romanii neglijeaza tratamentul hipertensiunii si intartarzie la controale medicale periodice.
Sursa: Adina Timis