Noaptea de 31 octombrie va fi cea mai lunga zi din an dupa ce in Romaniase trece la ora oficiala de iarna, ora 4:00 devenind ora3:00. Trecerea la ora de iarna are loc regulat in fiecare an, in ultimaduminca din octombrie, similar, trecerea la ora de vara are loc inultima duminica din martie, cand ceasul este dat cu o ora inainte.
Scopul orei de iarna este folosirea cat mai mult timp posibil a luminii Soarelui. Conventia a fost semnata de Romania in 1979, iar in 1997, prin ordonanta guvernamentala, orarul de vara a fost din nou corelat cu cel practicat in tarile Uniunii Europene. In 1996, tinind cont de avantajele decalarii orarului cu o ora vara, pentru a profita la maximum de orele de lumina, acest orar a fost prelungit in Europa cu inca o luna.
Trecerea la ora Europei Orientale nu va modifica mersul trenurilor in vigoare, trenurile de calatori urmand sa plece din statii dupa ora oficiala de vara pana la ora 4.00, iar cele care au ora de plecare dupa 4.00, vor pleca la orele din mersul de tren in vigoare, respectand ora Europei Orientale, informeaza CFR Calatori.
Trenurile de calatori aflate in circulatie dupa ora 4.00, ora oficiala de vara, vor opri in statiile din parcurs stabilite, unde vor stationa pana la ora de plecare din orarul in vigoare dupa noua ora a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanta scurta pana la statia finala isi vor continua mersul pana la capat.
Sursa: Andrei Gherghel