Vezi VIDEO
Gradina Zoologica din Baia Mare, care nu mai este de mult timp o atractie a municipiului, ar putea sa isi schimbe in cativa ani nu doar imaginea, ci si actualul amplasament. Pentru acest lucru, autoritatile locale au in plan realizarea unui schimb de terenuri cu Primaria Sacalaseni, care detine o padure de aproximativ sase hectare in cartierul Ferneziu, si pentru care ar urma sa i se ofere un teren similar pe Valea Borcutului. Primele demersuri pentru realizarea schimbului de terenuri au fost facute deja, astfel incat, dupa ce vor fi finalizate documentele, municipalitatea baimareana are in plan sa realizeze un proiect cu finantare europeana in vederea amenajarii gradinii zoologice.
Potrivit administratorilor, actuala gradina zoologica, pentru care Primaria Baia Mare plateste o chirie lunara de 5.000 de lei, este una improprie, animalele fiind nevoite sa stea in voliere de cateva ori mai mici decat prevad normele europene. Padurea vizata de alesii locali pentru schimb ar urma sa ofere conditii mai bune nu doar animalelor, ci si vizitatorilor, deoarece zona este una mult mai buna si la indemana baimarenilor, iar suprafata de doua ori mare decat cea a actualei gradini zoologice.
„Schimbul a fost parafat la penultima sedinta de consiliu local. Astfel incat, dupa ce documentele vor fi finalizate, respectiv terenul va trece in proprietatea municipiului Baia Mare si vom putea sa intocmim un proiect si sa-l depunem spre o finantare pentru realizarea unei gradini zoologice. Pasii concreti presupun, dupa ce aceste documente vor fi finalizate, intocmirea unui proiect si identificarea unor fonduri pentru implementare”, a declarat Vasile Barbul, city managerul municipiului Baia Mare.
Ideea schimbului de terenuri a fost primita cu interes si de primarul comunei Sacalaseni, care a aratat ca are in plan sa exploateze padurea pe care ar urma sa o primeasca la schimb. „Este avantaj de ambele parti. Noi avem asa padurea mai compactata, nu avem de asigurat in doua zone paza, mergem in padure si stim ca ne este toata padurea intr-un loc, iar pentru Baia Mare, si pentru autoritati este un avantaj pentru ca pot sa realizeze ce si-au propus dansii”, a declarat Emilian Pop, primarul din Sacalaseni.
Potrivit autoritatilor locale, a fost luata in calcul si identificarea unor solutii pentru realizarea de proiecte care sa faca parte din planul integrat de dezvoltare urbana a orasului Baia Mare, pentru perioada 2014-2020, unul dintre aceste proiecte urmand sa fie chiar noua gradina zoologica. Costurile generate de aceasta investitie, precum si termenul de finalizare a proiectului nu au fost stabilite, insa sunt estimate de reprezentantii municipalitatii la 3-4 milioane de euro.
In prezent, Gradina Zoologica din Baia Mare adaposteste aproximativ 150 de animale din 29 de specii, care au fost vizitate in 2012 de 28.000 de persoane.
Sursa: Anca Popescu Glodan