Vezi VIDEO
Un schimb de experienta intre educatoarele din Ucraina si colegele lor din Baia Mare are loc, in aceasta perioada, in municipiu. Delegatia straina a facut o vizita astazi, 14 noiembrie, la cateva gradinite din oras, pentru a vedea modul de lucru cu copiii si astfel, pentru a realiza un schimb de bune practici intre cele doua sisteme de predare.
Proiectul transfrontalier a demarat in vara acestui an, cu vizite intre partenerii de proiect din cele patru tari implicate in acest demers. In cursul acestei saptamani, a venit randul educatoarelor din Baia Mare sa prezinte in fata delegatiei din Ucraina metodele de lucru aplicate la grupele de prescolari.
„Este vorba despre un proiect multiregional, care are ca si obiectiv general imbunatatirea calitatii educatiei in invatamantul prescolar. Proiectul este un proiect generos, la care participa patru tari – Romania, Ucraina, Ungaria si Slovenia. Ca si axe de activitati, proiectul vizeaza in primul rand activitati prescolare in domeniul artelor plastice si muzicii, educatiei fizice si sportului si, nu in ultimul rand, educatiei ecologice”, a explicat coordonatorul stiintific al proiectului, inspectorul scolar general adjunct Delia Ardelean.
Intalnirea oficiala s-a bucurat de prezenta autoritatilor locale si judetene, care si-au aratat interesul pentru eficientizarea procesului educational inca de la varste fragede. Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, a punctat chiar necesitatea introducerii unui sistem educational prin care copiii sa-si descopere talentele si inclinatiile de la cele mai fragede varste.
„Din pacate, de 20 de ani s-au stricat foarte multe lucruri in invatamantul prescolar si scolar, e important sa reparam aceste lucruri, e important sa-i ducem pe copii spre zona vocationala, sa identificam vocatiile, talentele lor si, nu in ultimul rand, sa facem in asa fel incat sa nu-i invatam de mici cu o competitie absurda intre ei, competitie care de multe ori lasa rani si deformeaza caractere”, a afirmat primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.
Educatoarele venite din Ucraina au vizitat cateva dintre gradinitele din Baia Mare, pentru a intelege mai bine modalitatea in care se desfasoara activitatile cu grupele prescolare.
„Acest proiect cred ca este foarte important, datorita faptului ca la urma urmei, copiii sunt viitorul nostru. Aceste proiect are trei linii, atat dotarile, cat si materialul didactic, precum si schimbul de experienta intre cadrele didactice. Cred ca acesta este doar un inceput pentru viitor, pentru cei care lucreaza in domeniu”, a spus coordonatorul regional al proiectului din partea Ucrainei, Xenia Okhonyk.
Proiectul se va incheia cu elaborarea unui ghid practic, care va fi folosit de catre cadrele didactice la grupele de elevi. Acesta va avea rolul de a asigura o invatare mai usoara si mai atractiva pentru copii. Totodata, proiectul include si dotarea unitatilor de invatamant cu material didactic necesar pentru desfasurarea activitatilor.
Proiectul transfrontalier „Copiii – viitorul nostru: un nou val in invatamantul prescolar din regiunea Carpatica” are ca scop imbunatatirea calitatii educatiei in invatamantul prescolar.
Sursa: Adela Georgescu