Dupa ce s-a luptat doi ani sa obtina un milion de dolari de la stat pentru aparari de maluri pe raul Somes, autoritatea locala din Ulmeni se vede cu mainile legate in fata executantilor lucrarii. O firma satmareana care a primit prin incredintare directa de la Ministerul Mediului lucrarea in valoare de 3,5 milioane lei pentru a rezolva, in regim de urgenta, ruptura de mal ce pune in pericol accesul spre si din Chelinta. Numai ca, reclama primarul Lucian Morar, muncitorii, oricum prea putini pentru volumul de munca necesar pentru reabilitarea malului, lucreaza in ritmul melcului, invocand ca nu au… carburanti.
Ieri, 16 noiembrie, primarul din Ulmeni, Lucian Morar, i-a chemat in control pe reprezentantii Apelor Romane pentru a le demonstra ca muncitorii firmei din Satu Mare careia i-a fost incredintata lucrarea dorm pe banii statului, in vreme ce gospodariile a 1.500 de maramureseni se afla sub amenintarea apelor. Edilul a facut plangeri la toate forurile, de la Prefectura Maramures, Directia Apelor Somes-Tisa Cluj si pana la Ministerul Mediului, cerand schimbarea constructorului.
„Au facut acel canal pe Somes, au adus doua utilaje si…cam atat. Ar trebui sa lucreze in regim de urgenta, dar de-o saptamana nu mai vad nicio miscare. Au facut o casulie si gata. Cand o sa lucreze? Am avut o mare bucurie cand ministerul Mediului a finantat aceasta lucrare cu 3.500.000 lei pentru reabilitarea malului drept al Somesului. Au inceput lucrarile in urma cu doua saptamani, dar azi constatam ca firma nu lucreaza. Nu am inteles motivul, pentru ca asa buna vreme n-o sa mai aiba. Cica din lipsa de carburant…! Firma a luat lucrarea prin incredintare directa, dar nu a desfasurat fortele necesare pentru o reabilitare de asemenea amploare. Mai mult, vorbim de o lucrare bugetata, sa ne intelegem! Alte firme lucreaza pe povesti, pe promisiuni, pe datorie, numai sa aiba de lucru! Aici nu e niciun fel de activitate, au doua utilaje si atat„, se plange primarul Lucian Morar, sustinut de inspectorii de la Ape veniti in control.
Lucrarea trebuie realizata in regim de urgenta, pentru ca, odata ce vor creste apele, va fi pus iar in pericol DJ 108 E, iar satul Chelinta, cu 1.500 de locuitori, ar ramane izolat. Sistemul de aparare de maluri ce ar trebui implementat este unul original, cu niste saci uriasi de panza umpluti cu balast, ce vor fi aliniati pe mal, apoi cusuti unul de altul. Insa muncitorii firmei nu se grabesc cu lucrarea.
Ieri, la momentul controlului inspectorilor de la Ape, in jurul orei 12.00, trei oameni cu un bidon de 20 de litri de motorina se indreptau spre santier sa se apuce de lucru. In loc de organizare de santier, tot ce poate fi vazut la fata locului este o baraca trista in care incap trei oameni.
Intalnirea primarului si a celor de la Ape cu seful de santier a fost una furtunoasa. Inginerul Barbus a sustinut sus si tare ca lucrarile merg bine, dar ca proiectul inca nu e finalizat. Apoi s-a lamentat ca nu se gaseste motorina, ca nu au intrat bani in cont si a terminat cu avertizari ca la lucrare trebuie sa vina si firma „domnului deputat Ghita Zoicas”.
„Din punctul meu de vedere, ce s-a lucrat e egal cu zero. Aceasta lucrare trebuia sa fie executata in proportie de 25-30% pana la aceasta ora. Ar fi pacat sa nu se execute lucrarea, cand e bugetata. Sunt bani si firma dumneavoastra nu e interesata de executarea lucrarilor. Va rog frumos sa transmiteti conducerii firmei dumneavoastra ca o sa cer schimbarea executantului lucrarii„, a replicat primarul Morar.
Cat despre lipsa carburantilor in zona, s-a dovedit ca motorina este suficienta, dar benzinariile nu o dau fara bani…
„Aaaa, pai daca o firma ce are lucrare de 35 de miliarde, cu incredintare directa, n-are bani sa-si ia motorina, atunci plecati acasa si va culcati!” – a concluzionat furios primarul Lucian Morar.
Sursa: Alexandu Ruja