Vezi VIDEO
Atmosfera incinsa la comisia judeteana de fond funciar de astazi, 26 mai. Personajele principale au fost, si de aceasta data, sapantenii care se cearta de ani de zile pentru 30 de hectare de teren forestier. Conflictul ii vizeaza pe greco-catolici si ortodocsi, care nu au reusit pana acum sa cada la pace pentru bucata de pamant. Desi a pledat in favoarea credinciosilor ortodocsi, primarul comunei Sapanta, Ioan Turda, a semnat pentru cedarea unui amplasament greco-catolicilor. Asta nu l-a impiedicat insa pe alesul local sa incerce sa “dreaga busuiocul” azi, la Prefectura, invocand faptul ca el a vrut sa respecte legea, dar ca se impune o analiza din partea autoritatilor judetene pana sa se ajunga la eliberarea titlului de proprietate.
Neintelegerile dintre greco-catolicii si ortodocsii din Sapanta in privinta revendicarii a 30 de hectare de teren forestier au facut obiectul mai multor sedinte de fond funciar. Nici cea de astazi nu a fost una mai linistita. Primarul comunei Sapanta, Ioan Turda, a semnat pentru cedarea unui amplasament in favoarea greco-catolicilor, insa cand s-a ridicat problema, alesul local a dat-o la intors, sustinand ca a semnat documentul pentru ca n-a vrut sa fie acuzat de autoritatile judetene ca taraganeaza procesul.
“Sunt niste ambitii persoanale, si nu-mi asum raspunderea pentru 3.000 de credinciosi. Stam pe un butoi de pulbere acolo. Va rog analizati cu intelepciune. Am respectat legea ca sa nu ma dati pentru abuz in serviciu, am trimis documentatia la timp. Nu este moral ce se intampla. E o problema foarte spinoasa, nu putem vitregi o comunitate numeroasa de 3.000 de persoane pentru o comunitate de 10-15 persoane”, a afirmat primarul Ioan Turda.
Declaratiile primarului Ioan Turda l-au revoltat pe prefectul judetului Maramures, Sandu Pocol, care a explicat ca, in calitate de reprezentant al guvernului in teritoriu, nu poate decat sa respecte, la randul sau, legile.
“Cine voteaza pentru nerespectarea legii?!” – a izbucnit prefectul, incercand sa-l convinga pe primar ca nu se poate schimba nimic, atata timp cat sunt semnate documentele, iar legea trebuie sa fie respectata.
La randul sau, inginerul Darius Dobra din cadrul Directiei Silvice Baia Mare a punctat ca Parohia Greco-Catolica detine terenul in cauza din 2002, iar acum trebuie doar eliberat titlul de proprietate.
“Ei efectiv detin acel teren din 2002, e al lor. Si-au facut toate ca niste proprietari si sunt. Noi trebuia sa facem o intalnire ca sa putem elibera titlul de proprietate”, a spus Dobra.
Totusi, primarul din Sapanta a incercat sa amane luarea unei decizii, argumentand ca este incorect ca la intalnire sa fie prezent doar preotul greco-catolic, iar cel ortodox sa lipseasca. In plus, Turda a spus ca greco-catolicii vor sa intre in posesia terenurilor forestiere pentru a taia padurea si a o duce la Campulung la Tisa, la fabrica de cherestea.
“De ce n-a fost invitat si preotul ortodox? Eu n-am stiut ca se discuta problema asta astazi. Preotul catolic de unde a stiut?” – a adaugat Ioan Turda.
Preotul greco-catolic Mihai Adrian Grigor a asistat la sedinta, fara a raspunde la acuzatiilor lansate de alesul local din Sapanta.
Pentru a pune punct conflictului, prefectul Sandu Pocol a citit documentul semnat de alesul local prin care acesta punea la dispozitia greco-catolicilor amplasamentul care indeplinea conditiile invocate in dreptul de proprietate, adaugand ca daca nu ar fi existat acea adresa din partea Primariei Sapanta, subiectul n-ar fi fost readus in discutie decat luna viitoare.
Sursa: Camelia Tocaci