![]() |
![]() |
Senatorul PSD Sorin Bota a anuntat ca ii da in judecata pe „smecherii de la Romaltyn” si pe „banditii” de la Primaria Baia Mare si Consiliul Judetean, care au facut proceduri de redeschidere a iazului Aurul, incalcand o hotarare de guvern din 2005. Reprezentantii societatii Romaltyn sustin ca senatorul maramuresean este dezinformat si ca in 2008 s-a emis o hotarare de guvern conform careia iazurile incluse in hotararea din 2005, care s-au aliniat la conditiile europene de mediu, pot functiona.
Senatorul social-democrat Sorin Bota a anuntat ca-i va da in judecata pe cei pe care i-a numit „smecherii de la Romaltyn” si „banditii” de la Primaria Baia Mare si Consiliul Judetean, care au facut proceduri de redeschidere a iazului Aurul, pentru incalcarea unei hotarari de guvern din 2005. Conform actului normativ, in momentul aderarii la Uniunea Europeana, Romania s-a angajat sa inchida, pana in 31 decembrie 2010, iazul care este acum in proprietatea Romaltyn.
“Cu privire la oprirea programului de repornire a poluarii in Baia Mare de catre Romaltyn. Va dau o veste buna si o veste proasta cu privire la acesti smecheri care vor sa valorifice ce mai are Baia Mare din punct de vedere al mineritului, in detrimentul sanatatii noastre. Exista o hotarare de guvern, 349 din 2005, care pune in aplicare ceea ce Romania s-a angajat la momentul aderarii la Uniunea Europeana pe capitolul de mediu. Printre prioritatile asumate figureaza si iazul Aurul-Recea, care trebuie inchis pana in 31 decembrie 2010. Celelalte (n.r., iazuri din Maramures) aveau alte termene, la Tautii de Sus – 2003, Novat, Bloaja si Valea Glodului – 2004, Bozanta si Plopis-Rachitele – 2006”, a mentionat Bota.
Senatorul a spus ca strange documentatie de la autoritatile de mediu si se intreaba „care a fost baza legala prin care acesti smecheri, sprijiniti tacit de factori din Primaria Baia Mare si Consiliul Judetean Maramures, au pornit demersuri de redeschidere a unui depozit de deseuri, cand trebuia inchis pana in 31 decembrie 2010?”.
Mai mult, senatorul social-democrat a anuntat ca ii va da in judecata pe „acesti smecheri si banditii din autoritatile statului”, care au cheltuit bani publici „pentru a desfasura doi-trei ani proceduri de redeschidere a ceea ce Romania s-a angajat ca nu va mai exista ca factor de poluare?”. „Vor raspunde cu siguranta procurorilor, pentru ca eu nu ma voi opri cu acest demers si ii voi actiona in instanta”, a mai spus Bota, convins ca „nu se va mai deschide niciodata acel iaz”.
Directorul tehnic al firmei Romaltyn, Benoniu Munteanu, spune ca demersurile de redeschidere a activitatii s-au facut legal, pentru ca in 2008, Guvernul a emis o hotarare care o completeaza pe cea din 2005. Conform acesteia, iazurile cuprinse in acordul de mediu cu Uniunea Europeana pot sa isi continue activitatea daca se aliniaza la conditiile comunitare, iazul Aurul din Bozanta Mare indeplinind aceasta conditie.
“Daca actul legislativ la care face trimitere domnul senator este hotararea de guvern 349 din 2005, in care era un desfasurator al inchiderii iazurilor neconforme cu legislatia europeana, atunci nu cunoaste ca in august 2008, guvernul a emis hotararea nr. 856, care este transpunere a Directivei 21 din 2006 a Parlamentului European. In acea hotarare, la articolul 3, se specifica faptul ca iazurilor care se aliniaza ca Directivei 21 nu li se mai aplica hotararea din 2005. Iazurile care sunt conforme isi pot desfasura activitatea”, a replicat Benoniu Munteanu, director tehnic al Romaltyn Mining.
In 30 ianuarie 2000, la iazul din Bozanta Mare s-a produs o bresa de 25 de metri prin care s-au scurs aproximativ 100.000 de metri cubi de steril cu continut de cianuri, contaminand raurile Lapus, Somes, Tisa si fluviul Dunarea. Acum, oficialii companiei britanice Romaltyn Mining, noii proprietari, sustin ca investitiile care se vor cifra la 14 milioane de euro vor asigura exploatarea in siguranta a iazului Aurul, conform normelor europene, si intentioneaza sa reporneasca activitatea de retratatare a sterilului prin tehnologia cianurarii.
Sursa: Catalin Vischi