![]() |
![]() |
Ca la noi la nimenea. Fostele birouri ale minei Nistru, un spatiu stramt unde isi desfasoara activitatea si alte firme din zona, au fost transformate intr-un fel de scoala pentru copiii din sat. Si asta pentru ca unitatea de invatamant din localitate nu mai este functionala. Cu toate ca anii trecuti s-au facut finantari serioase pentru reabilitarea scolilor din judet, la Nistru lucrarile au inceput doar pe hartie. Parintii celor aproape 300 de scolari au ramas cu promisiunile, deoarece primii bani acordati pentru repararea scolii au ajuns doar pentru… schita fundatiei, iar cladirea (daca mai poate fi numita asa) a fost lasata mai departe de izbeliste, cu toalete infecte si pereti ce stau sa se darame.
Dupa ce chiar si cei de la ISU Maramures au constatat ca scoala din satul Nistru constituie un real pericol pentru micutii din localitate, acum aproximativ 300 de scolari din sat au fost mutati la parterul cladirii unde au functionat pe vremuri birourile minei. La intrare niciun indiciu nu arata cum ca aici ar fi o scoala, ci pe o tabla albastra sta scris “Centrul de afaceri Nistru”, semn ca elevii isi “impart” imobilul cu diversi oameni care si-au deschis un business prin zona.
“Scoala cea veche era un real pericol. Am obtinut autorizatie de demolare, dupa care s-au facut promisiuni de finantare. S-au organizat pana si licitatii, deci primii pasi au fost facuti. In urma cu doi ani, au venit si primii bani, cu care, insa… s-a schitat fundatia si-atat ”, a declarat Anton Ardelean, primarul orasului Tautii Magheraus.
Chiar daca imobilul a fost renovat, conditiile din scoala improvizata sunt improprii. Copiii, peste 200 la clasele I – IV si in jur de 100 la gradinita, abia incap unul pe langa celalalt pe holurile cladirii, iar la cursuri stau inghesuiti in incaperile ce au servit pe vremuri ca birouri ale functionarilor de la mina. In plus, la etaj oamenii de afaceri isi vad de businessul lor.
“Este intr-adevar cladirea reabilitata, dar salile sunt foarte mici pentru numarul mare de copii pe care-l avem, iar in cealalta cladire (n.r. fosta gradinita devenita ulterior scoala pentru copiii de calsele V- VIII) grupul sanitar este impropriu”, a spus directoarea Scolii Nistru, Carmen Ulici.
Dascalii spera totusi ca situatia sa se rezolve, tinand cont ca satul Nistru este printre putinele localitati din Maramures unde sporul natural a crescut in ultimii ani.
Sursa: Alexandru Ruja