![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Seara de vineri a fost una de folk si poezie in Centrul Istoric al muniipiului Baia Mare. Pe scena Sarbatorii Castanelor au urcat Dinu Olarasu, Alina Manole, Zoia Alecu, Gheorghe Gheorghiu, Nicu Alifantis si trupa Zan, alaturi de invitalul lor special, violonistul Mihai Nenita. Sute de spectatori au aplaudat la scena deschisa recitalurile trubadurilor si au cantat alaturi de ei melodii celebre precum “Luna patrata”, “Suna-ma noaptea”, “Unde dragoste nu e” si “Piata Romana”.
Desi nu este un gen muzical pe care sa il regasim in topuri sau pe care sa il ascultam in cluburi, folkul are si astazi un public cald, care apreciaza acordurile de chitara si poezia. “E un cantec din interior, pe care il interpretezi la tine in camera sau cu prietenii, in locuri intime, in camere care emana fragilitate si delicatete. Asta ar trebui sa insemne folkul. Nu am nimic impotriva celor care se insotesc pe scena de tobe, pian sau bas, dar petru mine… daca am chitara in brate e ca si cum am intreaga lume in brate”, a marturisit Dinu Olarasu.
Alina Manole e o tanara artista pe care o “Luna patrata” a adus-o in atentia iubitorilor de muzica buna. Este singura ei piesa de dragoste, marturiseste cantautoarea, o dragoste frumoasa, pe care astazi mai greu o regasesti printre sms-uri si statusuri pe Facebook.
“Iubim la fel, si femeile si barbatii, la fel ca acum 200 de ani, ca acum 1.000 de ani. Emotiile sunt aceleasi, dar modul in care ne exprimam aceste emotii s-a schimbat, pentru ca, de exemplu, acum 30 de ani nu exista Facebook. Unii s-ar putea sa iubeasca pe Facebook. E practic imposibil sa nu se intample asa. Facebook, sms, email… Iubim si altfel, de mana, la plimbare. Aceasta este si iubirea despre care vorbeaste piesa Luna Patrata. Este iubirea normala, frumoasa, in care mergem cu partenerul nostru, in doi, pana la capatul lumii”, a declarat Alina Manole.
Despre muzica si evolutie a vorbit si Nicu Alifantis, un artist pentru care vremea nu a stat o clipa, un artist caruia ii place sa surprinda si sa provoace de fiecare data cand urca pe scena. “Eu cred ca trebuie sa traim in prezent. Traim in anul 2014, imediat in 2015 si cred ca un muzician are datoria de a evolua, de a trai in timp cu ceea ce face, desigur, fara sa isi depaseasca drumul pe care si l-a batatorit. Ar fi stupid sa ma auziti de maine cantand hip-hop sau altceva. Voi fi tot eu, dar de fiecare data imi voi imbraca toate cantecele in asa fel incat sa suprins intr-un mod cat mai placut pe toti cei ce sunt alaturi de mine. Asta vreau. Vreau sa le ofer ceva nou si sa ii iau pe neasteptate. Acest ultim album, Mozaic, e un astfel de album. Se canta in greaca, machedona, hindi, in sanscrita. Vreau asta, pentru ca eu cred ca oamenilor trebuie sa le dai in permanenta o provocare. Iar daca aceasta provocare e una intelectuala, e cu atat mai bine, sau, ca sa nu fim atat de pretiosi, o provocare spirituala, intotdeauna bine venita”, a declarat Nicu Alifantis.
Concertele de pe scena din Centrul Istoric al orasului vor continua si astazi, 27 septembrie, cu un spectacol de chansonete sustinut de Teatrul National de Opereta “Ion Dacian” din Bucuresti, dar si duminica, 28 septembrie, incepand cu ora 16.00, cu un regal folcloric.
Sursa: Tania Purcaru