Crestinii ortodocsi si catolici praznuiesc in 14 septembrie cea mai veche sarbatoare inchinata cinstirii lemnului sfant. Inaltarea Sfintei Cruci este una din cele doua zile de post strict de peste an, alaturi de Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul (29 august).
De Inaltarea Sfintei Cruci sunt sarbatorite doua evenimente deosebite: aflarea Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul si inaltarea ei solemna in fata poporului de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, in ziua de 14 septembrie din anul 335, dar si aducerea Sfintei Cruci de la persii pagani, in anul 629, in vremea imparatului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste in biserica Sfantului Mormant din Ierusalim.
Sfanta Cruce a fost aflata din porunca Sfintei imparatese Elena, mama Sfantului Imparat Constantin cel Mare. Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul si care sunt crucile talharilor rastigniti odata cu El, patriarhul Macarie le-a spus sa atinga pe rand crucile de o femeie moarta. Femeia a inviat in momentul in care a fost atinsa de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost rastignit Hristos.
In calendarul ortodox, Inaltarea Sfintei Cruci e zi de post aspru, deoarece ea ne aduce aminte de patimile si moartea Mantuitorului.
Sursa: Camelia Tocaci