Credinciosii ortodocsi si greco-catolici il sarbatoresc maine, 23 aprilie, pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta. In traditia populara, Sfantul Gheorghe este cunoscut sub numele de San-George. Este considerat a fi protector al naturii inverzite, al vitelor si al oilor. In aceasta zi in unele sate se mai pastreaza obiceiul impodobirii stalpilor de la poarta cu ramuri verzi.
Sfantul Mucenic Gheorghe s-a nascut in Cappadocia, din parinti crestini. A trait in vremea imparatului Diocletian. Datorita vitejiei si victoriilor sale, ajunge conducator de armata, intr-o vreme cand imparatul Diocletian incepuse lupta impotriva crestinilor. In fata acestei situatii, Sfantul Gheorghe nu se fereste sa-si marturiseasca credinta in Hristos, motiv pentru care va fi intemnitat. Va fi supus la diverse chinuri: loviri cu sulita, tras pe roata, ingropat in var, lespezi de piatra puse pe piept, dar nicio tortura nu l-a facut sa renunte la credinta sa.
Pentru ca nu a lepadat credinta in Hristos, Sfantul Gheorghe este condamnat la moarte prin decapitare, in ziua de 23 aprilie 304, ramanand de atunci zi de praznuire. Tot acum, au primit moarte muceniceasca Glicherie, Valeriu, Donat, Terin si Alexandra, sotia imparatului Diocletian, care trecusera la credinta crestina, dupa ce, pentru rugaciunile Sfantului Gheorghe, Dumnezeu a inviat un mort. Si, dupa moarte, sfantul s-a aratat facator de minuni, fiind grabnic ajutator celor ce il cheama in rugaciuni.
In reprezentarile iconografice, Sfantul Mucenic Gheorghe apare calare, cu o sulita in mana, omorand balaurul ce ameninta comunitatea de langa cetatea Beirutului, salvand-o de la pieire chiar pe fiica imparatului, aducand la dreapta credinta inchinatorii la idoli, mai bine de 25.000 de oameni. Imaginea Sfantului Gheorghe ucigand balaurul este foarte cunoscuta, fiind prezenta si pe steagul Moldovei medievale, trimis de Stefan cel Mare la Manastirea Zografu de la Muntele Athos.
Sursa: Camelia Tocaci