In 1 ianuarie este praznuit Sfantul Vasile cel Mare. Liturghia care-i poarta numele se savarseste de zece ori pe an: in primele cinci Duminici ale Postului Mare, in Joia si Sambata Mare, in Ajunul Craciunului si al Bobotezei si pe 1 ianuarie, ziua de praznuire a Sfantului.
Sfantul Vasile cel Mare s-a nascut in Cezareea Capadociei, fiind un prunc binecuvantat. Venirea pe lume a Marelui Vasile a fost insotita de o minune. El a fost rodul rugaciunii fierbinti a tatalui sau, Vasile, si a fost crescut sub purtarea de grija a bunicii sale, Macrina, care fusese ucenica Sfantului Grigorie Taumaturgul.
“Sfantul Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei pe care Biserica il praznuieste, in mod special, la 1 ianuarie a fiecarui an, se nastea in Cezareea Capadociei in anul 329-330. A fost un prunc binecuvantat, unul dintre marii parinti capadocieni, dar singurul care s-a bucurat de cinstea de a fi numit cel Mare. Sfantul Vasile a fost o mare personalitate eclesiastica, un bun organizator si aparator al adevaratei invataturi de credinta, este numit parintele monahismului rasaritean si reformator al liturghiei”, a relatat arhidiaconul Nifon Motogna, administrator al Catedralei Episcopale “Sfanta Treime” din Baia Mare.
Sfantul Vasile cel Mare este “un mare aparator al adevarului, aparand dreapta credinta inaintea ereticilor care tagaduiau dumnezeirea Fiului sau dumnezeirea Sfantului Duh”.
“El a fost acuzat ca ar fi adus inovatii in invatatura Bisericii, dar ca raspuns la aceste acuzatii, Sfantul Vasile a scris Tratatul Despre Duhul Sfant, in care arata dumnezeirea si cinstirea Duhului, cu tatal si cu Fiul, adica egalitatea celor trei Persoane ale Sfintei Treimi”, a mai spus arhidiaconul Nifon Motogna.
De la Sfantul Vasile cel Mare, Biserica a mostenit un bogat tezaur: opere dogmatice, ascetice, exegetice, omilii si cuvantari, regulile monahale mari si mici, canoane si Liturghia ce-i poarta numele.
Sursa: Camelia Tocaci