Vezi VIDEO
Credinciosii maramureseni au sarbatorit astazi, 14 septembrie, Inaltarea Sfintei Cruci, una din cele mai vechi sarbatori inchinate lemnului sfant. Cu aceasta ocazie mai multe lacasuri de cult si-au serbat hramul. In Baia Mare a fost dubla sarbatoare la biserica greco-catolica Inaltarea Sfintei Cruci, acolo unde enoriasii s-au bucurat sa-l aiba in mijlocul lor pe PS Vasile Bizau, episcopul greco-catolic al Maramuresului.
O zi speciala a fost astazi, 14 septembrie pentru intreaga crestinatate care a sarbatorit Inaltarea Sfintei Cruci. Pentru a cinsti cum se cuvine aceasta zi, credinciosii au ales sa-si indrepte pasii spre biserici pentru a participa la Sfanta Liturghie. Multi dintre acestia s-au aflat si la biserica greco-catolica Inaltarea Sfintei Cruci din Baia Mare care si-a sarbatorit hramul, primul lacas greco-catolic, construit in municipiul baimarean dupa revolutia din 1989.
Enoriasii au avut ocazia sa asiste chiar la o slujba arhiereasca, in mijlocul lor aflandu-se PS Vasile Bizau, episcopul greco-catolic al Maramuresului. „Suntem in sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci, o sarbatoare care ne marcheaza intregul an liturgic pentru ca ne pune de la inceput sub protectia sfintei cruci, dar in acelasi timp ne pune pe fiecare din noi sa adancim acest mister. Suntem in aceasta sarbatoare invitati cu totii sa participam in credinta la acest mister care s-a petrecut intr-un timp istoric determinat, dar care ajunge pana la noi. E vorba de suferinta, patima si rastignirea lui Hristos”, a punctat PS Vasile Bizau.
Credinciosii au martusit ca pentru ei, ziua de 14 septembrie e una speciala, in care au prilejul sa mediteze mai mult la darurile revarsate asupra lor de Dumnezeu. „E o zi importanta ca toate sarbatorile. Toate sarbatorile sunt importante si toate zilele sunt importante. Numai o zi de-ar lipsi si n-ar mai avea niciun farmec. E una din cele mai importante sarbatori legate de Sfanta cruce. Astazi ne reculegem, cantam, ne impartasim cu sfintele taine si ne umple viata dupa o saptamana de munca, o zi de refacere, de meditatie, de a ne gandi ce suntem pe lumea asta, ce scop are omul in viata asta, ce noroc a fost pe noi ca ne-am nascut ca nu toata lumea a avut sansa asta”, a spus unul dintre credinciosi, Mitrut.
La randul sau, o alta credincioasa, Maria, a declarat ca „e o sarbatoare foarte importanta si ar trebui sa fie importanta pentru intreaga crestinatate. Semnul crucii e un simbol al mantuirii intregii lumi atat pentru mine cat si pentru intreaga Biserica”.
De sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci sunt sarbatorite doua evenimente deosebite: aflarea Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul si inaltarea ei solemna in fata poporului de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, in ziua de 14 septembrie din anul 335, dar si aducerea Sfintei Cruci de la persii pagani, in anul 629, in vremea imparatului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste in biserica Sfantului Mormant (a Sfintei Cruci) din Ierusalim.
Sursa: C.T.