Sarbatoarea inaltarii Domnului – praznuita joi, 13 mai, in bisericile ortodoxe – este unul dintre cele 12 mari praznice imparatesti. In aceasta zi se sarbatoreste momentul in care, la 40 de zile de la inviere, Iisus Hristos s-a inaltat la Cer de pe Muntele Maslinilor, in prezenta apostolilor. Este si Ziua pomenirii eroilor neamului, astfel incat slujbe de pomenire vor fi oficiate dupa Sfanta Liturghie si la cimitirele, troitele si monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.
Inaltarea Domnului este una dintre cele mai vechi sarbatori crestine, despre care amintesc si Constitutiile Apostolice. Praznuita in vechime odata cu Pogorarea Sfantului Duh sau Rusaliile, Sarbatoarea inaltarii Domnului pune pecetea finala a perioadei pascale, fiind o confirmare a chemarii si deschiderii catre cer a fiecaruia dintre noi.
”Aceasta praznuire a inaltarii Mantuitorului de-a dreapta Tatalui ne arata spre ce este chemata firea umana atunci cand ea se manifesta eroic. Cine ii urmeaza lui Hristos in moarte poarte sa-I urmeze lui Hristos si in inviere”, a spus parintele conferentiar doctor Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sibiu.
Sursa: I.O.