![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Dupa o pauza de cinci ani, la Cernesti a fost organizat din nou Festivalul Stuparilor, ajuns la a XI-a editie. Pentru ca manifestarea sa fie una reusita, organizatorii au pregatit diverse surprize: de la parada portului popular pana la momente folclorice si diferite concursuri care au avut in centrul atentiei mierea de albine. Totusi, festivalul din acest an a fost unul mai sarac in miere, dar si in stupari, deoarece seceta a afectat serios productia de miere.
Apicultorii din comuna Cernesti, dar si din localitatile apropiate si-au dat intalnire astazi, 31 august, la Festivalul Stuparilor. Evenimentul a debutat cu o parada a portului popular, menita sa aduca in actualitate traditia locala.
„Este o sarbatoare a apicultorilor si nu numai, este o sarbatoare a comunitatii. Este foarte multa lume, vremea este foarte frumoasa si potrivita pentru asemenea sarbatoare. Aceasta editie este a XI-a, am reinnodat dupa o perioada de cinci ani cand nu s-a facut aceasta manifestare”, a declarat primarul comunei Cernesti, Nelu Sovre.
Pentru ca apicultura e una din activitatile de baza in Cernesti, organizatorii au pregatit cateva actiuni care au avut in centrul atentiei tocmai mierea de albine. Astfel, in cadrul festivalului a fost desemnata „Regina mierii”, aleasa in urma unui concurs de frumusete. Totodata, mai multe fete din localitate s-au intrecut in a prepara „prajitura cu miere”, un produs traditional. Desertul n-a trecut neobservat de participantii la festival, care au tinut sa guste prajitura.
„E o prajitura traditionala care se face cu miere. E foarte simplu. Se pune un ou, 150 de grame de zahar, 30 de grame de margarina, 3 linguri de miere si se pune la calit pe soba. Apoi se pune faina si se fac patru foi si la final, dupa ce s-au prajit, se pune crema de vanilie, iar la mijloc se pune gem de prune. De la mama am invatat, care o stie mai demult. Asta ne place si la noi. Este prajitura preferata si la copii, la toata lumea. Au fost foarte incantati, au gustat si a doua oara si astept si pe altii sa vina sa guste”, a marturisit una dintre localnice, Crina Iacob.
Stuparii din Cernesti au insa un oarecare regret. Vremea din acest an le-a cam dat peste cap productia de miere. Acestia au marturisit ca mierea e putina, drept pentru care si apicultorii nu s-au prea inghesuit sa vina la festival la fel ca in ceilalti ani.
„Eu sunt de aici din Cernesti, apicultor din 1974. E bine sa fii apicultor, dar e greu, desi lumea considera ca a produce mierea inseamna numai a recolta si a o manca, e falsa aceasta idee, pentru ca trebuie sa muncesti cu albina. E un animal mic, pretentios si daca nu o ingrijesti cu atentia deosebita si cu stiinta necesara nu obtii nimic, ba il si pierzi. A fost un an, nu numai acest an, ci si inca doi ani in urma de cand se cumuleaza niste secete prelungite si consecutive. Rezerva de apa din sol se diminueaza, secretia de nectar este din ce in ce mai mica si in consecinta si productia de miere. Anul acesta am putea spune ca e varful icebergului”, a declarat unul dintre stupari, Demian Barbos.
La Festivalul Stuparilor din Cernesti au fost prezenti primari din localitatile apropiate, dar si parlamentari si reprezentanti din conducerea judetului. De altfel in debutul evenimentului, primarul Nelu Sovre a primit de la vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea, patru contracte de finantare pentru care se vor aloca bani de la Guvern in vederea reabilitarii unor drumuri din comuna si din satele apartinatoare, dar si pentru constructia unor poduri. Investitiile vor demara in acest an.
Sursa: C.T.