Crestinii sarbatoresc, in 21 noiembrie, „Intrarea Maicii Domnului in biserica”. Dupa cum fagaduise, cand Maria a implinit 3 ani, Ana a dus-o pe aceasta la Templul din Ierusalim. Pentru ca bucuria sarbatorii sa nu fie umbrita de post, s-a randuit ca pe 21 noiembrie sa fie dezlegare la peste. Sarbatoarea mai este cunoscuta in popor sub denumirea de „Vovidenia” sau „Ovedenia”.
In 21 noiembrie, este amintita ziua in care Sfintii Ioachim si Ana au adus-o pe fiica lor, Maria, in varsta de trei ani, la templu. Cete de fecioare tinere insoteau grupul si cantau, tinand lumanari aprinse in maini. La templu a fost intampinata de marele preot Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul. Pana la intrarea in templu, se urcau 15 trepte si, potrivit ritualului, iudeii trebuiau sa se opreasca pe fiecare treapta pentru a rosti un psalm.
Fiind prea mica, parintii au vrut s-o ajute pe Maria si sa rosteasca psalmii in locul ei. Fetita insa, prin harul divin, a urcat repede singura treptele.
Dupa ce a intampinat-o, binecuvantandu-o prin cuvintele „Tu esti cea care in Dumnezeu si-a proslavit numele sau intre iudei. Tu esti cea in care Dumnezeu va descoperi mantuirea pe care a pregatit-o poporului sau“, Marele Preot a luat-o de mana pe Maria si a dus-o in cea mai sfanta incapere a templului, in Sfanta Sfintelor.
Traditia spune ca Fecioara Maria a ramas 12 ani la templu, petrecandu-si timpul asemenea celorlalte fecioare, citind Scripturile, iar ingerul Gavriil ii aducea hrana si ii talcuia locurile mai greu de inteles din Biblie, pregatind-o pentru Vestea cea Buna.
Pentru ca bucuria sarbatorii sa nu fie umbrita de post, biserica a randuit ca pe 21 noiembrie sa fie dezlegare la peste.
In aceasta zi, copiii pun crengi de mar in vase cu apa. Acestea, tinute la lumina si caldura, inmuguresc si infloresc si sunt folosite in noaptea de Anul Nou ca sorcove.
Sursa: Camelia Tocaci