Crestinii ortodocsi si catolici il sarbatoresc maine, 23 aprilie pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta. Sfantul Gheorghe s-a nascut in Capadocia, intr-o familie crestina si a trait in timpul domniei imparatului Diocletian. Este considerat ocrotitorul Armatei Romane. De asemenea Sfantul Gheorghe este patronul spiritual al mai multor orase si tari, precum Drobeta Turnu Severin si Botosani, Anglia, Grecia, Rusia. Conform traditiei populare, in aceasta zi nimeni nu are voie sa doarma, pentru ca va fi somnoros intreg anul.
Originar din Capadocia, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe a trait pe vremea imparatului roman Diocletian, care ii prigonea pe crestini. Sfantul Gheorghe provenea dintr-o familie de crestini. La fel ca tatal sau, Gheorghe a devenit general in armata lui Diocletian, la doar 30 de ani. Pentru ca s-a ridicat impotriva hotararilor anticrestine ale Consiliului de la Nicomedia (303), a fost persecutat, fiind chinuit in cele mai cumplite chipuri, otravit si mai apoi decapitat.
A fost lovit cu sulita, a fost legat de o roata tintuita cu fiare ascutite care a fost pornita din sus spre o vale, rupandu-i-se trupul in mai multe bucati, a fost aruncat intr-o groapa cu var si incaltat cu incaltaminte de fier cu cuie, fiind silit sa alerge si a fost batut cu vana de bou. In ciuda acestor chinuri, Sfantul Gheorghe nu s-a lepadat de credinta. Mai mult, martorii suferintelor Sfantului Gheorghe, uimiti de puterea sa de a rezista la durere, au renuntat la credinta in zeitati pagane, imbratisand crestinismul.
O dovada a sfinteniei sale o reprezinta o minunea savarsita de Sfantul Gheorghe in timpul intemnitarii sale. Atingand trupul unui detinut mort din celula sa, acesta a inviat, ceea ce a determinat-o pe imparateasa Alexandra, sotia lui Diocletian sa se crestineze, fapt ce a atras si mai mult mania imparatului care a poruncit uciderea prin decapitare a sotiei sale si a Sfantului Gheorghe.
Imaginea sfantului a fost intotdeauna asociata cu vitejia nemarginita si credinta in biserica crestina pana la sacrificiu suprem. Sfantul Gheorghe este asociat cu omorarea balaurului. Se povesteste cum un balaur imens a aparut langa orasul Selena din Libia. Locuitorii trebuiau sa-i ofere zilnic oi pentru a-i potoli foamea, iar cand nu au mai avut oi, balaurul a cerut-o pe fata imparatului.Atunci a aparut un viteaz crestin care s-a oferit sa rapuna balaurul. Oamenii au aflat ulterior ca numele viteazului era Gheorghe.
De aceasta zi se leaga mai multe traditii populare care s-au pierdut in timp. Unele insa s-au pastrat, cum este obiceiul impodobirii stalpilor de la poarta cu ramuri verzi de salcie inmugurita si flori galbene de calce, infipte in brazde inverzite.
Urzicatul era un alt obicei, practicat de tinerii din comunitatile traditionale bucovinene. Tinerii se atingeau, pe furis, peste trup cu tulpini de urzica, nutrind convingerea ca in felul acesta vor fi mai ageri, mai harnici si mai sanatosi de-a lungul intregii veri care urma sa inceapa. De asemenea, se credea ca in aceasta zi nimeni nu are voie sa doarma, altfel va fi somnoros pe parcursul intregului an.
CITESTE SI:
Sursa: Camelia Tocaci