Crestinii ortodocsi si catolici praznuiesc astazi, 2 februarie, „Intampinarea Domnului”. Evenimentul apare relatat in Evanghelia Sfantului Apostol Luca. Sarbatoarea mai este cunoscuta si sub numele de Ziua Lumanarilor, in special in tarile vestice, datorita obiceiului de a binecuvanta lumanarile in aceasta zi.
La 40 de zile dupa nastere, Mantuitorul Iisus Hristos este adus la Templu de Maria si de Iosif pentru implinirea randuielilor Legii Vechi. In Templu este intampinat de dreptul Simeon si de Proorocita Ana.
Batranul Simeon este unul dintre cei 70 de intelepti care au tradus din limba ebraica in limba greaca Vechiul Testament. In momentul in care a ajuns la textul „Iata, Fecioara va lua in pantece si va naste fiu“, a inlocuit termenul „fecioara” cu „femeie”. Pentru necredinta sa, Dumnezeu i-a fagaduit ca nu va muri pana nu va vedea pe Mesia nascut din Fecioara.
Prin har de sus, Sfantul Simeon s-a dus la Templu chiar cand Fecioara Maria si Sfantul Iosif veneau cu Pruncul Iisus. Simeon l-a luat pe prunc in brate si, multumind Domnului, a rostit cuvintele care astazi se repeta la fiecare slujba a vecerniei: „Acum slobozeste pe robul Tau, dupa cuvantul Tau, in pace, Ca ochii mei vazura mantuirea Ta, pe care ai gatit-o inaintea fetei tuturor popoarelor, lumina spre descoperirea neamurilor si slava poporului Tau, Israel.”
Totodata, Dreptul Simeon a prevestit si ceea ce avea sa se intample cu Maica Domnului, atunci cand Mantuitorul avea sa patimeasca pentru noi: „Prin sufletul tau va trece sabie, ca sa se descopere gandurile din multe inimi”.
In credinta populara, ziua de 2 februarie este cunoscuta sub denumirea de Ziua Ursului. Daca in aceasta zi este soare, ursul iese din barlog si, vazandu-si umbra, se sperie si se retrage, prevestind prelungirea iernii cu inca sase saptamani. Dimpotriva, daca in aceasta zi cerul este innorat, ursul nu-si poate vedea umbra si ramane afara, semn ca primavara se apropie.
Sursa: Camelia Tocaci