Vezi VIDEO
Pentru extinderea si modernizarea Aeroportului Baia Mare, Consiliul Judetean Maramures se va imprumuta cu 27 de milioane de lei, adica aproximativ 6,5 milioane de euro. Creditul va avea o dobanda anuala de 16%, va fi platit in 20 de ani si va totaliza intre 70 si 80 de milioane de lei (adica, pana la 20 de milioane de euro), in functie de forma de rambursare aleasa, bani care se vor plati din bugetul public al judetului. Este al doilea credit pe care Consiliul Judetean Maramures il ia pentru modernizarea aeroportului fara ca precedentul sa fi folosit la ceva, iar dobanda care ar urma sa fie platita este catalogata ca ”uriasa”.
Consiliul Judetean (CJ) Maramures se pregateste sa ia un ”credit furnizor” (n.r. – un credit care urmeaza sa fie contractat direct de la executantul lucrarii) pentru modernizarea Aeroportului Baia Mare. Lucrarile, care prevad prelungirea cu 300 de metri a pistei de aterizare-decolare si modernizarea aerogarii, sunt estimate la 27 de milioane de lei, insa pentru ca respectivul credit va platit in 20 de ani, suma totala care va fi platita din bugetul public al judetului va fi cuprinsa intre 70 si 80 de milioane de lei, in functie de forma de rambursare aleasa.
Credit extrem de scump
In urma cu cativa ani, in timpul mandatului liberalului Marinel Kovacs, CJ Maramures a contractat un credit bancar pentru acelasi scop: modernizarea aeroportului. “Creditul respectiv a fost luat in 2007, era in valoare de 70 de milioane de lei noi si puteam sa retragem banii pana in luna iunie 2010, dar nu s-a utilizat niciun ban, implicit nu s-au platit rate, dobanzi, nimic. In urma cu o luna am fost informat ca se va renunta la acel credit si ca se va contracta altul”, a mentionat Kovacs.
Fostul presedinte al CJ Maramures, astazi consilier judetean si membru in Comisia de buget-finante, sustine ca dobanda de 16% care figureaza in simularea facuta de specialistii din subordinea lui Mircea Man este “uriasa”. “Atunci, in 2007, s-a facut o licitatie extrem de benefica pentru judet. A castigat institutia bancara care a inclus in oferta lor cele mai mici comisioane si cea mai mica dobanda. Dobanda era de sub 50% din cea care ni se propune acum, de vreo 7%”, a explicat Kovacs.
Destinatia banilor imprumutati
De altfel, se pune sub semnul intrebarii nu numai dobanda ridicata, oportunitatea investitiei pe timp de criza sau indatorarea judetului, ci si modul in care s-a stabilit suma necesara.
Conform referatului directorului Directiei Tehnice din cadrul CJ Maramures, Cristian Chendea, pentru ca aeroportul sa fie deschis traficului aerian international trebuie prelungita cu 300 de metri pista de aterizare-decolare si consolidata pista existenta (in lungime de 1.800 de metri). De asmenea, trebuie executate canalizarea si instalatia de balizaj, iar aerogara trebuie extinsa si modernizata, costurile totale fiind de 27 de milioane de lei.
La preluarea mandatului de director al aeroportului, Mihai Patrascu, a precizat ca pentru modernizarea pistei sunt necesari 13 milioane de euro, potrivit studiului de fezabilitate, suma in care era cuprins si sistemul de balizaj. ”In acest an, aeroportul a mai beneficiat de o finantare de la CJ in valoare de 1 milion de lei, pentru reparatii curente la acoperisul aerogarii si altele”, a declarat Mihai Patrascu.
Gradul de indatorare publica, in grafic
Intr-o expunere semnata de presedintele CJ Maramures, Mircea Man, se mentioneaza: “Conform simularii efectuate de catre Directia Economica, in oricare dintre cele doua variante (cu perioada de gratie de patru ani si rambursare in 16 ani, respectiv fara perioada de gratie si rambursare in 20 de ani), CJ se incadreaza in gradul de indatorare publica prevazut de lege”. Asadar, liber la votat creditul, fapt care se va intampla vineri, 28 mai, cand este sedinta de CJ.
Insa maramuresenii afla acum ca, in conformitate cu simularea citata de Man, in cei 20 de ani, dobanda va fi de 52,4 milioane de lei sau de 44 de milioane de lei, in functie de forma de rambursare aleasa, ceea ce inseamna ca datoria va totaliza 79,4 milioane de lei sau 71 de milioane de lei. In fiecare an se va plati din bugetul public intre 4 milioane de lei si peste 11 milioane de lei, eliberarea de datorii urmand a se produce in anul 2030.
Bursa favoritilor: compania Strabag
La inceputul acestei luni, in timpul deplasarii de trei zile la Viena, presedintele CJ Maramures a vizitat sediul central al societatii austriece Strabag, perdanta licitatiei pentru drumul Baia Sprie – Barsana.
In semn de recompensa la faptul ca Strabag si-a retras contestatia licitatiei castigate de firma bihoreana Selina, Man le-a enumerat austriecilor ca se doreste incheierea de parteneriate publice-private cu investitori straini pentru… modernizarea aeroportului, “proiect pentru care exista toata documentatia necesara punerii in aplicare, dar lipseste sursa de finantare”. Ei bine, cu acest credit nu vor lipsi nici banii.
Sursa: Catalin Vischi