Vezi VIDEO
O bucata de pamant de 30 de hectare a semanat zazania intre crestinii din comuna maramureseana Sapanta. Preotii ortodox si greco-catolic sunt in razboi de ani buni iar astazi, 29 martie, si-au mutat taberele la Palatul Administrativ din Baia Mare. Insotiti de mai multi enoriasi, cei doi parinti spirituali aflati in conflict si-au facut aparitia pentru a-si sustine, fiecare in parte, cauza. Pamantul in discutie e situat intr-o zona impadurita iar retrocedarea lui este de mai multa vreme in atentia Comisiei Judetene de Fond Funciar.
Discutiile au fost incinse astazi, la Palatul Administrativ, cand cei doi preoti din Sapanta si cativa gospodari au incercat sa il castige de partea lor pe prefectul Sandu Pocol. Fiecare din tabere sustine ca dreptatea e de partea ei si cere ca terenul mult-disputat sa ii fie atribuit de urgenta. Reprezentantul Guvernului in teritoriu i-a ascultat pe satenii aflati in conflict, insa a amanat rezolvarea problemei, sustinand ca mai e nevoie de documente suplimentare.
S-a invocat numarul mai mare al ortodocsilor
Preotul ortodox Iustin Lutai le-a explicat autoritatilor de la judet ca cele 30 de hectare de teren forestier apartin parohiei sale. In plus, el a argumentat ca enoriasii ortodocsi sunt in jur de 3.000 la Sapanta, in timp ce greco-catolicii abia daca sunt vreo 10. “Cele 30 de hectare de padure revendicate de greco-catolici impreuna cu toate celelate terenuri si averea bisericii, inclusiv biserica, apartin comunitatii ortodoxe din Sapanta. Vaticanul nu a dat niciun ban, nu a donat niciun leu si nu are niciun drept sa revendice bunurile si proprietatile Bisericii Ortodoxe Romane. Greco-catolicii sunt 10 oameni, noi suntem 3.000. In orice democratie se tine cont de proportionalitate”, a motivat preotul.
Enoriasii care l-au insotit pe preotul ortodox au aratat si ei ca terenurile trebuie sa ajunga in posesia Bisericii Ortodoxe, deoarece au apartinut bunicilor si strabunicilor lor. “Eu lucrez la primarie, fac parte din comisia fondului funciar, cunosc situatia. Averea bisericii si chiar si biserica a fost facuta de bunicii si strabunicii nostri, e din patrimoniul comunei. Sunt patrimoniul Parohiei Ortodoxe Romane”, a afirmat sapanteanu Gheorghe Turdasi.
Acelasi lucru l-a sustinut si prim-coratorul ortodocsilor din Sapanta. “Acum, dupa Revolutie, s-au rupt cateva persoane de catre noi si s-au facut catolici pentru ca sa poata beneficia de bunurile bisericii noastre”, a reclamat el.
Greco-catolicii sustin ca au instanta de partea lor
De cealalta parte, preotul greco-catolic Mihai Adrian Grigor a declarat ca terenurile disputate ar reveni Bisericii Greco-Catolice si a aratat ca exista inclusiv o entinta favorabila in acest sens. “Am venit pentru a solicita titlul de proprietate, respectiv validarea amplasamentului pentru o hotarare a comisiei judetene prin care Parohia Greco-Catolica Sapanta a fost validata cu 30 hectare de padure, respectiv teren cu vegetatie forestiera. Aceasta hotarare a facut obiectul unui dosar din 2002, mai intai la Judecatoria Sighet unde am castigat, apoi la Tribunalul Maramures, de unde a fost reintors la Judecatoria Sighetu Marmatiei pentru a se judeca pe fond”, a afirmat preotul greco-catolic.
El a mai aratat ca dupa ce a aparut Legea 247 privind fondul funciar, parohia ortodoxa a cerut suspendarea procesului si, fiindca timp de un an nu a mai fost pusa pe rol, cauza s-a perimat, ramanand valabila sentinta judecatoreasca initiala. “Intre timp a aparut Legea 247 si parohia ortodoxa a solicitat suspendarea procesului, respectiv pana la solutionarea cererii parohiei ortodoxe la Legea 247. Orice proces daca nu e pus pe rol in termen de un an se perima. In 2009, avocatul a uitat sa o puna pe rol, prin urmare acea hotarare a ramas in picioare”, a adaugat preotul.
Greco-catolicii au aratat ca mai exista un proces pe rol la nivel local, dar ca acesta vizeaza retrocedarea unor terenuri agricole. Prefectul judetului Maramures a declarat inchis subiectul in cadrul sedintei de astazi, dupa ce a precizat ca vor fi solicitate “niste documente” de la comisia locala de fond funciar, acte care ar urma sa fie puse la dispozitia comisiei judetene.
Sursa: Camelia Tocaci