Vezi VIDEO
Maramuresul a devenit unul dintre cele mai importante centre de prelevare de organe din tara. In luna mai a anului trecut Spitalul Judetean de Urgenta Baia Mare a intrat pe harta unitatilor spitalicesti acreditate pentru prelevarea organelor, iar in mai putin de 12 luni s-au facut deja 15 astfel de interventii. Reprezentantii institutiei spun ca numarul persoanelor care aleg sa salveze vieti in acest mod este in continua crestere.
Numarul mare de prelevari de organe realizate in ultima perioada face ca Maramuresul sa fie printre primele zone din tara in privinta acestor interventii. Desi spitalul judetean a primit acreditarea de abia in cursul anului 2013, zeci, poate chiar sute de persoane pot spune ca au primit o noua viata datorita unor maramureseni.
„Stam destul de bine in general, deci intre toti cei care au intrat de mult si fac prelevari de ani de zile. Dintre cei care au intrat ultimul an, suntem cam pe primul loc. Anul trecut am facut 11 prelevari si s-au mai declarat inca 22 care, dintr-un motiv sau altul, nu s-au putut realiza. Deci noi am facut tot ce se face pentru prelevare si daca pe parcurs se intampina o problema, fie ca nu avem acordul pentru prelevare, fie apare o modificare biologica care contraindica, atunci sigur ca acestia raman ca si declarati in moarte cerebrala. In curs, avem patru prelevari si doua declarari“, a explicat Andrei Muresan, seful Sectiei ATI din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Baia Mare.
Desi este o interventie dificila, care implica o pregatire anterioara temeinica, rezultatul final face ca toate eforturile sa nu fie in zadar. Zecile de vieti salvate si multumirea de a darui viata unui om sunt principalele scopuri pentru care fiecare doctor se lupta intr-un caz de acest gen.
„Gandindu-ne la ce se realizeaza cand reusesti sa oferi un organ cuiva, si sa-i redai practic viata, atunci nu este greu. Nu este greu nimic. Sigur ca fiecare prelevare de organe trebuie bine pregatita in primul rand. Nu oricine care ajunge in faza de moarte cerebrala este si posibil donator de organe. Trebuie oferite numai organe sanatoase si care nu au riscul de a imbolnavi gazda, primitorul“, mai explica Andrei Muresan.
O prelevare de organe incepe cu evaluarea posibilului donator, ulterior se incearca primirea acordului din partea apartinatorilor si doar dupa aceea se anunta reteaua de transplant. In toata aceasta perioada timpul este cel mai mare dusman al echipei de interventie si al pacientilor.
„Problema este destul de complicata. Aceste organe dupa ce au fost prelevate, au fiecare o perioada de stare functionala, care daca e depasita se duce organul si nu se mai poate folosi, pentru ca nu va functiona in urmatorul organism. Incercam cu toate fortele sa-l mentinem, desi teoretic organismul este mort. Cerebral este in moarte si asta este punctul de unde nu se mai intoarce nimeni. Si pana se poate preleva pot trece cateva ore si este foarte posibil ca sa se opreasca si celelalte organe sa nu le mai putem tine artificial. De aia pe undeva este greu si este tot timpul un risc“, a mai spus medicul.
Medicii spun ca tot mai multi oameni dau dovada de intelegere si isi dau acordul pentru ca organele unui membru al familiei sa fie donate altor persoane. Exista insa si apartinatori care nu reusesc sa faca acest pas.
„Apartinatorii sunt, asa cred ca este populatia, impartita pe mai multe parti. Sunt multi care sunt de acord aproape de la inceput, isi dau seama ca fac o fapta buna, adica prin ei redau viata la minim 3-5-8 persoane. Pentru ca daca se preleva toate organele care se pot transplanta dau viata la multi oameni. Cei care sunt porniti sa faca o fapta buna inteleg foarte repede“, a adaugat Andrei Muresan.
Acordul pentru prelevarea organelor trebuie sa-l dea apartinatorii pacientului aflat in moarte cerebrala. Prin acest document care nu implica nicio cheltuiala sau legalizare la notar se stabileste ce organe pot fi prelevate.
De asemenea, incepand cu 1 februarie 2014, a fost data in folosinta o aplicatie informatica in care notarii publici pot sa inscrie declaratiile prin care o persoana consimte la donarea post-mortem a organelor.
Sursa: Cosmin Carp