Guvernul a decis astazi, 2 iunie, prin ordonanta de urgenta, reducerea a 9.200 de paturi in spitale si a 577 posturi de directori, concomitent cu transferul a 373 de spitale in administrarea autoritatilor locale, a anuntat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.
Ministrul Sanatatii, Cseke Attila a aratat ca numarul de directori intr-un spital va fi redus la maxim trei posturi, comparativ cu situatia actuala cand numarul acestora ajunge chiar si la 10 posturi.
Spitalele au fost transferate, prin hotarare, exclusiv in administrarea autoritatilor publice locale proprietare ale imobilului, „fara a tine cont de culoarea politica a primarului sau a presedintelui consiliului judetean”, a sustinut ministrul Cseke.
Potrivit acestuia, 62 institute nationale, unitati sanitare de interes de national si spitale de urgenta importante la nivel regional vor ramane in subordinea ministerului.
Managerul spitalului va fi numit printr-un concurs organizat de consiliul de administratie, in care reprezentantii autoritatilor locale vor fi majoritari, si va fi obligat sa raporteze lunar executia bugetara.
Actul normativ adoptat de Guvern prevede totodata limitarea fondului de salarii din bugetul unui spital. „Am reglementat fara echivoc procentul de cheltuieli salariale din bugetul spitalului, care va fi de maximum 70%, inclusiv pentru spitalele care raman ale statului„, a spus ministrul Sanatatii.
Statul va acorda in continuare sprijin pentru achitionarea de echipamente intraspitalicesti, cu conditia sa existe si cofinantare din partea autoritatilor publice locale.
Cseke a subliniat ca spitalele vor fi transferate autoritatilor locale cu plata arieratelor inregistrate la 31 martie 2010, in suma totala de 673,9 milioane lei. Plata arieratelor este prevazuta in ordonanta si va fi efectuata in urma viitoarei rectificari bugetare.
Aproximativ 60% dintre spitale au primit deja noile structuri organzatorice, iar pana la sfarsitul saptamanii va fi finalizata reducerea numarului de paturi din spitale.
Sursa: Mediafax