Asociatia Profesionala a Medicilor de Ambulator (APMA) isi exprima sustinerea pentru solicitarea Colegiului Medicilor din Romania de alocare a minimum 6% din PIB pentru sanatate, pentru dublarea imediata a salariilor medicilor rezidenti si cresterea semnificativa a veniturilor personalului medical, indiferent de nivelul de pregatire.
„Mai mult, solicitam incetarea actiunilor „denigratoare” la adresa medicilor, a campaniilor media de culpabilizare a sistemului medical din Romania. Fara increderea pacientilor si vindecarea este mai dificila. Din Secolul Luminilor, de cand s-a definit practic Contractul Social, s-a incetatenit ideea ca statul preia cateva dintre atributele specifice individului pentru o mai buna si mai justa administrare a lor. Este vorba de sanatate, invatamant, justitie, ordine si aparare. Toate acestea sunt finantate (intr-o forma sau alta) de la buget. Indiferent daca vorbim de bugetul de stat sau de bugetul asigurarilor sociale de sanatate, ne referim la o parte din avutia pe care o produce anual poporul roman. Si din pacate, economia Romaniei nu este economia pe care ne-o dorim. Este imposibil sa tratam pacienti ca in Germania cu bani ca in Romania. Este imposibil sa faci performanta in spitale la care 80% din buget sau chiar mai mult este reprezentat de salarii (si alea de mizerie)”, se arata intr-un comunicat de presa al APMA remis marti AGERPRES.
APMA mentioneaza ca o mare parte a membrilor sai nu sunt salariati, ci sunt titulari de cabinete medicale individuale si ca atare nu sunt membri de sindicat. Mai mult, in cadrul acestor cabinete isi desfasoara activitatea personal medical mediu, dar si personal tehnic si administrativ, iar eventuala reziliere a contractelor respectivelor entitati cu casele de asigurari ar pune in primejdie securitatea materiala a acestora si a membrilor lor de familie, subliniaza sursa.
„Noi credem cu tarie ca problema fundamentala este modul in care sunt cuantificate in bani serviciile medicale. Pentru ca indiferent de forma de functionare, indiferent ca vorbim de un spital de urgenta sau de un cabinet medical rural, noi asta producem: servicii de sanatate. Iar aceste servicii de sanatate sunt cumparate de stat cu banii din buget. Daca insa pretul impus de cumparator este mult sub cel real, rezultatul este unul singur: salarii mizere, dotare proasta, migrarea personalului medical spre tari mai generoase. De aceea consideram ca principalii responsabili pentru starea deplorabila a sanatatii din Romania nu sunt la Ministerul Sanatatii, cu care am avut intotdeauna un dialog constructiv si care a incercat in limitele bugetare sa gaseasca o solutie imposibila, ci la Ministerul de Finante, la Ministerul Bugetului si la Guvern in totalitatea sa. Decizia politica in ceea ce priveste finantarea sistemului de sanatate trebuie luata de domnii Ponta, Chitoiu si Voinea in primul rand, impreuna cu ceilalti membri ai Guvernului”, sustine APMA.
Potrivit conducerii asociatiei, pe langa cresterea marcata a finantarii este nevoie si de o schimbare interioara a sistemului sanitar si o crestere a flexibilitatii acestuia. „Vrem sa stim exact ce putem oferi cu adevarat oricand pacientilor nostri, vrem o dimensionare clara a serviciilor medicale in functie de bugetul pe care il avem, vrem sa nu mai fim obligati sa hotaram ce pacienti tratam ‘pe bilet’ si pe care ii punem sa plateasca deoarece ni s-au terminat plafoanele subdimensionate sau numarul maxim de consultatii stabilite arbitrar dintr-un birou de catre decidenti rupti de realitate si fara o pregatire medicala minimala. Sustinem revendicarile Colegiului Medicilor, a carui componenta suntem prin fiecare din noi, dar dorim sa o facem cu intelepciune, fara a pune suplimentar in pericol viata si sanatatea pacientilor nostri, fara a periclita securitatea financiara precara a angajatilor nostri si mai ales fara a ne mutila constiinta”, se mai arata in comunicatul APMA.
Sursa: Agerpres