La eveniment si-au anuntat participarea mai multi membri ai guvernului, printre care satmareanul Ovidiu Silaghi, de la ministerul IMM-urilor, dar si Ludovic Orban, de la Transporturi, ambii urmand sa fie prezenti luni in Baia Mare. De asemenea, a fost anuntata prezenta unei importante delegatii a PSD, condusa de Mircea Geoana, precum si a lui Gheorghe Flutur, presedinte executiv al PLD.
Maramuresenii sunt si ei bine reprezentati la sambra oilor, mai multi interpreti si ansambluri folclorice din judet fiind prezente la manifestare. Pe scena sarbatorii vor evolua taragostistul Dumitru Farcas, Florentina si Petre Jurj, Nicolae Sabau, ansambluri din Viseul de Sus si Miresul Mare etc.
Sambra oilor, care are loc la hotarul dintre judetele Satu Mare si Maramures – in pasul Huta, atrage la fiecare inceput al lunii mare zeci de mii de turisti. Sambra oilor constituie un obicei pastoresc de primavara in lumea satului traditional osenesc si reprezinta masurisul oilor sau inceputul pasunatului. La o data fixata de intregul sat, se aleg stanele, bacii si pacurarii (vrajnicerii), se separa oile sterpe de cele cu lapte, se mulg oile si se masoara laptele cu instrumente speciale, crestandu-se pe raboj partea fiecaruia. Masurisul este o activitate exclusiv masculina, femeile participand doar la partea spectaculara a obiceiului: la pranz si la dant.
Dupa masuris, sunt efectuate o serie de acte de magie pastoreasca: sfintitul stanei cu primul lapte, afumatul oilor cu coji de oua rosii etc., apoi femeile vin grupuri-grupuri cu desagii de sambra (sau cu cosurile) pline de colaci, palinca, boace (sarmale) si miel umplut, asezandu-le pe iarba pe sterguri puse una langa alta, formand o masa campeneasca pe doua siruri. Dupa pranz, urmeaza dantul, la care participa toti sambrasii, acompaniati de ceterasi.
Sursa: Ioana Osan