Vezi VIDEO
Conditiile in care se va realiza colectarea deseurilor de pe raza municipiului Baia Mare au fost astazi subiectul unor discutii intre primarul Catalin Chereches si reprezentantii Consiliului Judetean Maramures, respectiv cei ai Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) pentru Managementul Integrat al Deseurilor.
La finalizarea proiectului derulat de cele doua institutii, proiect care are in vedere construirea depozitului ecologic de la Farcasa dar si alte statii de transfer si sortare a deseurilor, operatorul care se va ocupa de salubrizarea municipiului Baia Mare ar putea fi schimbat in urma licitatiei organizate de Consiliul Judetean. Tocmai de aceea, primarul Catalin Chereches a dorit sa expuna exact conditiile pe care municipalitatea le va impune noului operator.
Principala preocupare a administratiei Chereches este pastrarea tarifului perceput pentru salubrizare, astfel incat baimarenii sa nu plateasca mai mult pentru aceste servicii, chiar daca ele vor fi gestionate, in curand, de Consiliul Judetean Maramures.
“ Am avut cateva nelamuriri atat eu, cat si Consiliul Local Baia Mare, asupra modului in care se gestiona acest proiect. Prima dintre ele se refera la tarife, pentru ca nu dorim ca pretul salubrizarii, pretul pe care oamenii il platesc pentru ridicarea gunoiului, sa creasca ci dorim sa se pastreze aceleasi tarife ca si in prezent. Urmeaza sa se faca o noua licitatie pentru ca, daca pana acum in municipiul Baia Mare a operat Societatea Drusal, dupa finalizarea depozitului de la Farcasa, Consiliul Judetean si ADI Deseuri vor gestiona problema salubrizarii menajere. Va avea loc o licitatie, unde vom impune si noi cateva conditii, dar nu Municipiului Baia Mare va fi cel care va gestiona problema deseurilor”, a declarat primarul Catalin Chereches.
Edilul a vorbit si despre dezvoltarea acestui segment si construirea unor rampe de colectare ingropate, care ar imbunatati substantial imaginea urbei, dar si despre programul de colectare, care trebuie stabilit de catre administratia baimareana.
“O alta problema este cea legata de punctele de colectare. Imediat dupa ce am devenit primar am cerut Drusalului sa faca acele rampe de colectare, in numar de 250, ceea ce a constituit un pas important in a civiliza orasul. O alta etapa ar fi aceea de a solicita ca aceste platforme sa fie ingropate, sa fie hidraulice, sa nu se vada, sa nu genereze mirosuri si nici aspect urat orasului, iar aceste lucruri trebuie sa le impunem noului operator. Apoi ne gandim la programul de colectare. Vrem sa stabilim noi programul de colectare, pentru ca nu vrem ca altii sa spuna ca in Baia Mare este suficient sa se adune gunoiul o data pe saptamana sau o data la doua zile. In Baia Mare sunt zone unde se ridica gunoiul de trei ori pe zi, dar minim o data pe zi se ridica din toate cartierele. Sunt si zone de case unde colectarea se face o data la 2-3 zile, dar programul trebuie sa fie stabilit de noi”, a adaugat Catalin Chereches.
Catalin Chereches a marturisit ca isi doreste ca proiectul de management integrat al deseurilor sa fie un succes la nivelul intregului judet dar spune ca in Baia Mare standardele trebuie pastrate, iar conditiile administratiei publice locale trebuie respectate.
“Pentru ca ne dorim, intr-adevar sa respectam normele de mediu si sa ajutam Consiliul Judetean, am considerat ca trebuie sa avem o intalnire, sa generam un parteneriat, sa ne spunem dorintele noastre, sa dam specialistii nostri pentru a-i ajuta pe cei de la Consiliul Judetean in realizarea acestui proiect si eu cred ca suntem pe un drum bun. Conditiile noastre sunt insa clare – cetatenii nu trebuie sa plateasca mai mult pentru colectarea gunoiului. Mai mult decat atat, ne intereseaza sa fie aceeasi curatenie, sa fie respectate conditiile impuse de noi pentru un oras cu adevarat curat, poate cel mai curat oras din Romania”, a declarat primarul municipiului Baia Mare.
Sursa: Tania Purcaru