Nemultumirile angajatilor au crescut ca efect al crizei economice, peste jumatate dintre salariati sunt nemultumit de salariu si considera ca acesta nu reflecta munca depusa, iar relatiile la locul de munca au devenit mai formale, predominand sentimentul de concurenta, potrivit unui studiu BNS. Angajatii nemultumiti de salarii sunt in principal barbati (cu 50% mai multi decat femeile), lucreaza in mediul privat (cu 52% mai multi decat in sectorul public) si au mai avut cel putin un loc de munca anterior (cu 28% mai multi angajati cu experienta decat cei aflati la primul loc de munca), potrivit rezultatelor unui studiu realizat de Blocul National Sindical (BNS).
Printre factorii semnificativi, din punct de vedere statistic, in explicarea nemultumirilor salariale se numara neimplicarea in procesului de luare a deciziilor, nerecompensarea fidelitatii la locul de munca, factorii de risc fizic, in special presiunea unor termene scurte, si lucrul in schimburi.
Astfel, potrivit studiului, 55% dintre angajati sunt nemultumiti de salariu si considera ca acesta nu reflecta munca depusa, fata de 48% in 2010.
De asemenea studiul arata ca s-au redus activitatea de formare profesionala, frecventa de team building-uri si traing-uri. De exemplu, in sondajul din 2011 fata de 2010 procentul celor care declarata ca activitatea de team building este practicata in compania care lucreaza a scazut de la 43,8 la 35,3. De formarea la locul de munca beneficiaza in special barbati (60,1%) din grupa de varsta 35-44 de ani (38,2%), care au studii medii (75,5%) si lucreaza in industrie in mediul privat.
Ponderea relatiilor amicale intre sefi si angajati s-a redus de la 23% in 2010 la 17% in 2011, iar intre angajati a scazut de la 71% in 2010 la 64% in 2011.
Potrivit studiului, angajatii se autoevalueaza mai slab decat in 2010, ceea ce denota lipsa de incredere sau de motivatie, putand fi insa si consecinta mediului economic advers. Astfel, 45% dintre angajati considera ca activitatea lor s-a imbunatatit in ultimul an, fata de 54% in 2010. Totodata 44% dintre salariati considera ca activitatea lor s-a imbunatatit in ultimii cinci ani, fata de 54% in 2010.
Pentru reducerea nemultumirilor salariale si avand in vedere contextul economic care face dificila cresterea salariilor, autorii studiu recomanda angajatorilor atat din sectorul public cat si din cel privat sa implice mai mult angajatii in procesul de luare a deciziilor, sa recompenseze fidelitatea la locul de munca si sa reduca factorii de presiune psihica asupra angajatilor.
Sursa: Mediafax