Vezi VIDEO
Asistentii persoanelor cu handicap din comuna Copalnic Manastur sunt decisi sa dea in judecata primaria din localitate. Oamenii se considera nedreptatiti in privinta lefurilor de care beneficiaza lunar, aratand ca nu li se garanteaza salariul minim pe economie, asa cum prevede legea. De cealalta parte, oficialii Primariei Copalnic Manastur au aratat ca acuzatiile nu sunt fondate si ca oricum se fac eforturi bugetare pentru a se asigura drepturile salariale ale acestei categorii de personal, in conditiile in care in bugetul local sunt resurse financiare reduse.
Sindicalistii Cartel Alfa Maramures s-au deplasat in mai multe localitati din judet, in ultimele saptamani pentru a se verifica modul in care sunt asigurate salariile pentru asistentii persoanelor cu handicap. N-au lipsit nici problemele. Astfel, la Copalnic Manastur, sindicalistii au aratat ca nu se porneste in calcularea lefurilor de la salariul minim pe economie, care a fost pana la 1 ianuarie 2013 in cuantum de 700 de lei, iar de la 1 februarie a ajuns la 750 de lei, ci e luat in calcul un salariu de 630 de lei. In acest context, sindicalistii ameninta ca in cazul in care nu se va reglementa situatia, Primaria din Copalnic Manastur va fi data in judecata.
„Spre surprinderea mea sau nu, unele primarii nu acorda salariul minim asistentilor personali, mai ales ma deranjeaza faptul ca unii functionari publici din primarii motiveaza ca <<va ajunge si atata>>. Salariul de incadrare la Copalnic Manastur este 630 de lei, bineinteles ca nu ne convine, astfel ca daca nu se va reglementa cat mai rapid aceasta problema, ne vom adresa instantei de judecata si vom cere acordarea drepturilor salariale cuvenite asistentilor personali, conform legii”, a declarat liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu.
De cealalta parte, primarul comunei Copalnic Manastur, Stefan Mihalca a declarat ca nu sunt astfel de deficiente in localitatea pe care o reprezinta. Totusi, alesul local a recunoscut ca se fac eforturi cu asigurarea banilor pentru asistentii persoanelor cu handicap, in conditiile in care primaria trebuie sa acorde lefuri pentru 55 de asistenti personali.
„Sunt in jur de 50 de asistenti si bugetul stiti cum e. Nici intr-un an nu sunt fonduri suficiente si intotdeauna se mai rezolva pe la Bucuresti, se mai aduc bani”, a afirmat primarul Stefan Mihalca.
Sindicalistii maramureseni au mai aratat ca nemultumiri cu salariile exista si in Barsana, acolo unde e un sistem unitar de salarizare, astfel incat nu e acordat sporul de vechime pentru asistentii persoanelor cu handicap. In plus, sindicalistii vor sa verifice acum daca in bugetele locale din Maramures au fost prevazute pentru acest an fonduri pentru plata asistentilor persoanelor cu handicap sau se va intampla ca si anul trecut, cand foarte multe primarii n-au alocat niciun leu pentru drepturile salariale ale acestei categorii de personal.
Sursa: Camelia Tocaci