Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) a facut publica, vineri, sectiunea de site subiecte.2008.edu.ro, care cuprinde subiectele la bacalaureatul din acest an si toate detaliile celor doua sesiuni ale examenului. Acestea se vor afla in dezbatere publica timp de 30 de zile, urmand ca varianta finala sa fie publicata pe 12 aprilie. Indicatiile de rezolvare si solutiile pentru disciplinele de tip real vor fi publicate, de asemenea, dupa 12 aprilie.
Potrivit directorului Centrului National pentru Curriculum si Evaluare, Invatamantul Preuniversitar (CNCEIP), Cristian Mirescu, pe site se gasesc si subiectele si examenele din anul 2007 care se adreseaza elevilor de la invatamant seral si frecventa redusa, intrucat acestia au studiat dupa vechile metodologii.
Pe website sunt postate subiectele in 19 limbi, dintre care 11 vorbite in UE. Incepand cu jumatatea lunii mai, se vor publica pe sectiunea de site subiect.edu.ro, subiectele la probele orale ale celor doua sesiuni ale examenului.
Pentru fiecare disciplina au fost elaborate cate 300 de subiecte, impartite in 100 pentru fiecare din cele trei categorii: subiectul 1, subiectul 2 si subiectul 3, rezultand 43.500 de subiecte.
Pentru a obtine varianta finala a unei probe scrise la examenul de bacalaureat se vor stabili, prin extragere din urne, trei numele de la 1 la 100. Acestea vor corespunde numarului de ordine pentru fiecare categorie de subiecte care se gasesc postate pe website si care, impreuna, vor alcatui varianta finala de subiecte. Fiecarui subiect ii vor fi atribuite 30 de puncte, iar punctajul total al variantei de subiecte va fi de 100 de puncte. La cele 90 de puncte cat insumeaza cele trei subiecte se vor adauga 10 puncte, totalizand astfel 100.
Baremele de corectare si notare vor fi facute publice prin intermediul site-ului subiecte2008.edu.ro si se vor publica in ziua examinarii, la ora 14.00.
Prima sesiune a examenului de bacalaureat va incepe pe 23 iunie, cu proba orala la Limba si literatura romana, si se va termina pe 3 iulie, cu proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curiculare corespunzatoare specializarii, denumita si proba F, proba scrisa sau practica.
Afisarea rezultatelor va avea loc pe 5 iulie, iar rezolvarea contestatiilor intre 7 si 8 iulie. Rezultatele finale vor fi facute publice pe 9 iulie.
Numarul elevilor inscrisi in clasa a XII-a la invatamantul preuniversitar de stat este de 239.727, la care se vor adauga candidatii proveniti din invatamantul particular, precum si cei veniti din seriile anterioare care doresc sa promoveze examenul de bacalaureat.
Pentru sesiunea iunie-iulie 2008, numarul estimat al centrelor de examen va fi de aproximativ 900, iar al centrelor de evaluare de 240.
Sursa: Rompres