Turneul celor 6 natiuni la rugby, editia 2013, incepe sambata cu numeroase intrebari la care este greu de raspuns, intre care cea mai importanta este, fara indoiala, cea legata de favoriti: o echipa a Angliei seducatoare sau o Franta intr-un moment de auto-incredere vizibila, in timp ce detinatoarea titlului, Tara Galilor, este in declin.
Cu o anumita doza de diplomatie, managerul francezilor, Philippe Saint-Andre, a dat drept castigatoare Anglia, care se afla cu doi ani si jumatate inaintea „propriei” Cupe Mondiale, in plina reconstructie a unei noi echipe, dupa un Mondial 2011 ratat.
Primul semn ca drumul pe care a luat-o este cel bun l-a constituit superba victorie asupra Noii Zeelande, pe Twickenham (38-21), in decembrie.
„Am simtit ca ne imbunatatim jocul la fiecare meci-test din toamna. Actiunile ofensive prind forma, apararea se aseaza solid”, subliniaza capitanul englez Chris Robshaw, care nu avea anul tecut, in aceeasi perioada, decat o singura selectie. Pe langa aceasta, baietii lui Stuart Lancaster au in acest an si avantajul calendarului, pentru ca vor fi gazde de trei ori (Scotia, Franta, Italia), fata de doar doua deplasari.
Cu Franta lucrurile stau exact invers, cu trei deplasari (Italia, Anglia si Irlanda). Plecand de aici, francezii spera sa capitalizeze pe baza promisiunilor dinamicii jocului incepute in iunie in Argentina (o infrangere, o victorie), concretizata apoi in noiembrie prin trei victorii, contra Australiei (33-6), Argentinei (39-22) si Samoa (22-14). Totusi, va trebui sa faca fata accidentarilor si fluctuatiilor de forma in randul unor jucatori foarte solicitati de Top 14, elita campionatului intern.
O mare necunoscuta a turneului este Tara Galilor, stralucitoare anul trecut, cand si-a creat drum spre al 11-lea Mare Slem, dar in cadere libera de atunci, cu sapte infrangeri consecutive.
In ceea ce o priveste, Irlanda trebuie sa se relanseze dupa un an 2012 amestecat (sase infrangeri, un egal, trei victorii). Simbolul acestei vointe de schimbare: functia de capitan a trecut de la emblematicul Brian O’Driscoll (120 selectii), multa vreme accidentat anul trecut, la Jamie Heaslip. Totusi, trebuie tinut seama ca selectionata „Trifoiului” va fi privata de trei dintre cei mai buni jucatori ai sai, accidentati: linia a 2-a Paul O’Connell, linia a 3-a Stephen Ferris si aripa Tommy Bowe.
Scotia, „lingura de lemn” de anul trecut, incepe un nou ciclu, sub conducerea antrenorului sau interimar Scott Johnson, numit in locul lui Andy Robinson, in tulburarea creata de infrangerea din noiembrie in fata echipei din Tonga (21-15). Johnson a chemat o trupa de novici pentru aceasta editie, avand drept obiectiv sa incurce favoritii, incepand de sambata, cu Anglia.
In fine, Italia vrea sa-i faca pe cei mari mai putin confortabili in fata ei, asa cum a mai reusit in ultimii ani. In noiembrie, Azzurri au provocat sudori reci Australiei, care a castigat in cele din urma, cu 22-19, dupa ce credea, la 22-6, ca va face un galop de sanatate. Iar in Turneul 2012, Anglia a suferit din greu pentru a castiga, cu 19-15, pe Stadio Olimpico.
Pe scurt, va fi vorba de o urmare a ispravii realizate pe Flaminio, contra Frantei, in 2011 (22-21), astfel ca viitorii adversari, francezii, pe 3 februarie, pe Olimpico, sunt preveniti.
Sursa: Agerpres