Duminica va avea loc finala celei de a 96-a editii a campionatului national, SuperLiga CEC Bank. Drumul pana aici, insa, a inceput in urma cu 98 de ani. Primul titlu de campioana a Romaniei a fost cucerit de Tenis Club Roman, o echipa infiintata din pasiunea pentru rugby a fratilor Iconomu, Henry Manu sau Grigore Caracostea, care – in anii studentiei in Franta – s-au indragostit de sportul cu balonul oval.
Pe 30 martie 1914, Tenis Club a castigat disputa contra celor de la Sporting Club cu scorul de 6-3 devenind practic prima campioana din istoria rugby-ului romanesc.
Tenis Club Roman a mai cucerit doua titluri pana la izbucnirea Primului Razboi Mondial, dupa care campionatul de rugby s-a intrerupt pana in anul 1919. In ciuda dificultatilor intampinate, campionatul s-a disputat apoi chiar si in anii celui de-al Doilea Razboi Mondial.
O data cu instaurarea regimului comunist, imaginea sportului din Romania s-a schimbat. Din fericire fata de alte tari invadate de tancurile sovietice, la noi rugby-ul a continuat sa existe. Inevitabil, ca in toate celelalte sporturi, au aparut echipele Ministerului de Interne si a Ministerului Apararii, in speta Dinamo si Steaua.
Daca in alte discipline atat Dinamo cat si Steaua au facut legea, in rugby anii ’50-’60 au fost dominati de Grivita Rosie, care, initial, a purtat denumirea Locomotiva CFR. Marea rivala din acesta perioada a fost Steaua, care a beneficiat de aportul unuia dintre cei mai mari jucatori de la noi, Alexandru Peciu.
Incepand cu anii ’70 si pana la revolutia din 1989, cea care a dominat in mare parte campionatul a fost Steaua. “Militarii” au reusit la finele editiei 1979-’80 sa cucereasca al 12-lea titlu devenind cea mai titrata echipa din Romania, devansandu-le pe Tenis Club si Grivita Rosie.
In aceeasi perioada s-a consemnat si primul titlu cucerit de o echipa din provincie, si anume Universitatea Timisoara. Aceasta a devenit campioana in 1972, dupa o partida cu Stiinta Petrosani intr-o editie in care, pentru prima data, echipele din afara Bucurestiului au facut legea. O alta echipa care s-a ridicat la mijlocul anilor ’70 a fost Farul Constanta. “Marinarii” au cucerit trei titluri.
Dupa revolutia din 1989, prima campioana a Romaniei a fost CSM Stiinta Baia Mare, care a beneficiat de aportul unor jucatori de valoare precum Fulina, Gh. Demian, S. Ciorascu, Ailenei, Nichitean sau G. Sava.
Perioada dintre 1991 si pana in prezent putem spune ca a fost dominata de Dinamo, care a reusit sa castige zece titluri de campioana, fata de anii precedenti in care s-a impus doar sporadic.
In ultimele cinci editii de campionat, cea mai ghinionista echipa a fost Steaua, care, desi a disputat an de an finala, a pierdut-o de fiecare data. De doua ori in fata lui Dinamo si ultimele trei editii contra maramuresenilor de la CSM Stiinta Baia Mare. Memorabila ramane finala din 2010, atunci cand Baia Mare s-a impus in prelungiri, dupa un eseu de penalizare, “ros-albastrii” avand, insa, doi jucatori eliminati.
Clasamentul titlurilor cucerite arata astfel:
1. Steaua Bucuresti -24 titluri
2. Dinamo Bucuresti -16 titluri
3. Grivita Rosie – 12 titluri
4. Tenis Club Roman – 11 titluri
5. Sportul Studentesc – 7 titluri
6. Stadiul Roman – 7 titluri
7. Farul Constanta – 6 titluri
8-9. CSM Stiinta Baia Mare – 4 titluri, Viforul Dacia – 4 titluri
10. PTT Bucuresti – 2 titluri
11-12. Universitatea Timisoara – 1 titlu, Soc Sportiva de Educatie Fizica Bucuresti – 1 titlu.
Material furnizat de super-liga.ro.
Sursa: George Dragu