Vezi VIDEO
O ora s-au plimbat azi, 10 februarie, autoritatile locale si judetene prin incinta societatii Romplumb din Baia Mare, iar inca doua ore au discutat despre problemele de mediu pe care le genereza uzina metalurgica, iar in final s-a convenit sa se demareze o campanie pentru depistarea plumbemiei in randul locuitorilor din Ferneziu si sa se realizeze un studiu de impact asupra mediului. Vizita de lucru prelungita de la Romplumb a redeschis conflictul dintre reprezentantii institutiilor de mediu din Maramures si cei ai societatii baimarene pe tema gradului de poluare a municipiului.
Prefectul de Maramures, Sandu Pocol, deputatul Catalin Chereches, seful Garzii de Mediu, Calin Crisan, reprezentanti ai Primariei Baia Mare, precum si ai asociatiilor de mediu au inspectat instalatiile de la Romblumb, recent retehnologizata cu 3,5 milioane de euro. Banii au provenit de la Ministerul Economiei, in a carui proprietate se afla uzina.
Vizita de lucru a inceput cu un tur al societatii, care a durat aproximativ o ora, dupa care autoritatile prezente s-au pus pe discutii. Oficialii Romplumb au incercat sa ii convinga pe cei prezenti ca uzina se incadreaza in normele legale de mediu, iar cuvantul “poluare” este folosit gresit in momentul in care se face referire la municipiul Baia Mare.
“Aglomerarea Baia Mare este libera de noxe. Cuvantul “poluare” in Baia Mare nu exista, este incompatibil. Pentru Baia Mare se poate discuta eventual de analiza exigenta a calitatii aerului, deci in Baia Mare nu exista poluare si nu a existat niciodata vreun episod de poluare”, a declarat Maria Pop, directorul economic al societatii Romplumb.
Nu aceeasi parere o au inspectorii de mediu, ale caror rapoarte indica o cu totul alta situatie. “Plumbul a fost cu 65% mai mare decat normal, iar concentratia de dioxid de sulf s-a depasit de 46 de ori fata de 24, cat este depasirea admisa. Acest lucru este aberant”, a precizat Aurelian Brancus, ecologist si presedinte al Consiliului Local de Onoare a Baii Mari.
Pentru lamurirea situatiei, s-a propus realizarea unei expertize, alta decat cea aflata in dosarul de avizare pentru obtinerea autorizatiei integrate de mediu si care se afla la Agentia Regionala de Mediu Cluj. “Impreuna cu Primaria Baia Mare, vom face un studiu de impact de mediu, independent, sa vedem care este impactul pe care il are asupra mediului societatea Romplumb, si care sunt ceilalti factori care afecteaza mediul din Baia Mare”, a declarat Catalin Chereches, deputat de Maramures. Parlamentarul a anuntat si ca va finanta o campanie de identificare a cazurilor de plumbemie (a concentratiei de plumb din sange) in randul locuitorilor din cartierul Ferneziu, cel mai expus la noxele degajate in atmosfera de societatea Romplumb.
In prezent, conducerea societatii Romplumb Baia Mare face demersuri pentru obtinerea unei noi autorizatii integrate de mediu care sa ii permita functionarea legala. Inchiderea uzinei nu intra in discutie, pentru ca oficiali Romplumb chiar au anuntat ca pentru acest an au prevazute inca 17 milioane de lei penru retehnologizari, bani care le vor fi alocati din bugetul statului. La finalizarea lucrarilor de modernizare, prevazute sa se incheie pana in 30 decembrie 2012, Romplumb ar urma sa se autofinanteze, asta doar daca Ministerul Economiei nu ii va pune lacat uzinei cum a facut si cu alti colosi industriali ai Baii Mari pe care i-a finantat in van ani la rand si pe care i-a abandonat ca tiganul la mal.
Sursa: Calin Dragomir