Premierul Victor Ponta a prezentat, luni seara, rezultatele negocierilor ce au avut loc in cursul zilei de astazi intre Guvern si FMI. Printre acestea se numara, majorarea salariului minim brut anul viitor in doua etape, respectiv de la 800 lei, in prezent, la 850 lei incepand cu 1 ianuarie si la 900 lei de la 1 iulie. Vor fi operate si cresteri salariale individuale, dar nu pentru toti bugetarii, ci tintit pe profesori debutanti si medici rezidenti. De asemenea, Guvernul va introduce o acciza de 7 eurocenti la litrul de carburant, fie benzina, fie motorina, banii astfel colectati urmand sa fie varsati intr-un fond special destinat investitiilor in infrastructura rutiera.
Salariul minim brut va fi majorat anul viitor in doua etape, respectiv de la 800 lei, in prezent, la 850 lei incepand cu 1 ianuarie si la 900 lei de la 1 iulie, urmand sa fie operate si cresteri salariale individuale, dar nu pentru toti bugetarii, ci tintit pe profesori debutanti si medici rezidenti. Surse oficiale au declarat anterior agentiei Mediafax ca Guvernul a negociat cu Fondul Monetar International pentru anul viitor o majorare salariala cuprinsa intre 3-4% pentru profesori debutanti si medici rezidenti, pentru celelalte categorii bugetare o astfel de crestere depinzand de veniturile existente.
In vara acestui an, agentia Mediafax a anuntat, citand un document guvernamental, ca salariile bugetarilor vor fi majorate anual prin noua lege a salarizarii, incepand cu 2014, in mod etapizat si succesiv, dar numai pentru anumiti functionari, respectiv aceia al caror salariu de incadrare este mai mic decat cel care va rezulta prin aplicarea noii legi.
Accizele vor fi indexate de de la 1 ianuarie 2014 in functie de rata inflatiei si nu de cursul de schimb, a declarat, luni premierul Victor Ponta, confirmand informatile publicate in urma cu cateva zile de Mediafax. Surse oficiale au declarat saptamana trecuta ca nivelul accizelor ar putea fi stabilit, incepand din 2014, prin indexarea valorilor actuale cu rata inflatiei, renuntandu-se astfel la calculul legat de cursul de schimb anuntat de BCE la 1 octombrie, care in acest an a fost sub cel din 2012. Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, afirmase anterior la GANDUL LIVE ca Guvernul intentioneaza sa renunte anul viitor la stabilirea accizelor in functie de cursul de schimb valutar din data de 1 octombrie, fara sa precizeze insa care va fi noua modalitate de calcul.
Banca Centrala Europeana a auntat la 1 octombrie un curs de 4,4485 lei pe euro, mai redus cu 1,6% fata de rata de schimb de 4,5223 lei/euro utilizata in acest an. Modificarea metodologiei de calcul a accizelor a fost convenita cu Fondul Monetar International.
Guvernul va introduce o acciza de 7 eurocenti la litrul de carburant, fie benzina, fie motorina, banii astfel colectati urmand sa fie varsati intr-un fond special destinat investitiilor in infrastructura rutiera. Premierul Victor Ponta a anuntat ca acciza va fi de „0,7 centi” pe litru, dar consilierul premierului, Mirel Palada, a revenit ulterior si a precizat ca acciza va fi de „7 centi” pe litru. Premierul a sustinut ca banii colectati vor fi varsati in Fondul special pentru marile proiecte de infrastructura rutiera.
Saptamana trecuta, premierul Ponta a anuntat ca Guvernul analizeaza posibilitatea introducerii unei anumite taxe pe pretul benzinei si al motorinei, pentru suplimentarea fondurilor necesare constructiei de infrastructura rutiera. Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu declara recent ca a gasit solutia prin care in Romania sa existe fonduri suplimentare pentru construirea mai multor kilometri de autostrada, si anume marirea accizei la carburant cu 10 eurocenti si taxarea pe distanta a traficului greu
Nivelul contributiilor de asigurari sociale (CAS) va fi redus cu 5 puncte procentuale din al doilea semestru al anului viitor, daca Guvernul va identifica pana la 1 iulie toate resursele care sa permita compensarea integrala a efectelor acestei masuri, a anuntat premierul Victor Ponta.
Guvernul va creste cu 25% redeventele pentru resursele naturale, cu exceptia celor de petrol si gaze, a declarat luni premierul Victor Ponta, in urma finalizarii negocierilor cu Fondul Monetar International si Comisiei Europene (CE).
Vanzarea a 51% din CFR Marfa catre Grup Feroviar Roman, companie detinuta de omul de afaceri Gruia Stoica, nu a putut fi finalizata pana la termenul limita, 14 octombrie, pentru ca unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunta asupra tranzactiei. In urma cu doua saptamani, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Transporturilor, Ramona Manescu, sa inceapa procedurile pentru o noua privatizare a companiei, el anuntand atunci ca procesul va fi incheiat pana in vara anului viitor.
Bugetul pe anul viitor va fi construit pe un deficit de 2,2% din PIB si o crestere economica de 2,2%, indicatori conveniti cu FMI si Comisia Europeana, a anuntat luni premierul Victor Ponta, la finalul negocierilor cu misiunea expertilor internationali.
Sursa: Mediafax