Rata de ocupare a persoanelor cu dizabilitati din Romania, desi s-a dublat intre 2003 – 2009, continua sa fie printre cele mai mici din Europa, doar 12,7% dintre ele fiind angajate, comparativ cu media europeana de aproximativ 50%, rezulta dintr-un studiu realizat de Motivation.
Doar 12,7% din persoanele cu dizabilitati cu varsta intre 18-55 ani au un loc de munca, in timp ce rata ocuparii in populatia generala pe acelasi esantion de varsta este de 70%”, se arata in studiul „Accesul la piata muncii redus pentru persoanele cu dizabilitati”, realizat de Fundatia Motivation Romania si Societatea Academica Romana.
Initiatorii studiului remarca o dinamica pozitiva a ratei ocuparii persoanelor cu dizabilitati, aratand ca aceasta s-a dublat in perioada 2003-2009 si ca in termeni absoluti numarul celor care au un loc de munca a crescut de trei ori, dar atrag atentia ca rata de ocupare a acestei categorii sociale ramane una dintre cele mai scazute din Europa.
„Cei care primesc pensie sunt intr-o mai mare masura reticenti sa reintre pe piata muncii decat cei care primesc alte forme de protectie sociala. Pe de o parte, nivelul altor forme de protectie sociala este foarte scazut din punct de vedere financiar, creand presiuni asupra beneficiarilor sa gaseasca surse suplimentare de venit din piata muncii. Pe de alta parte, un pensionar de invaliditate (gr. I si II) isi va pierde cea mai mare parte a beneficiilor daca reintra pe piata muncii, acest fapt fiind un contra-stimulent important”, se arata in studiu.
Majoritatea persoanelor cu dizabilitati care au un loc de munca sunt angajate in mediul privat, procentul angajat de institutiile publice (inclusiv companii de stat) fiind similar cu cel al populatiei generale.
„Mediul public nu reprezinta un angajator mai favorabil pentru persoanele cu dizabilitati. In plus, majoritatea covarsitoare a persoanelor cu dizabilitati este angajata pe piata deschisa a muncii, numai 1% fiind angajata in mediul segregat al unitatilor protejate. Ocuparea persoanelor cu dizabilitati se realizeaza predominant pe piata competitiva a fortei de munca”, se mai arata in studiu.
Initiatorii studiului atrag atentia ca educatia este un determinant important al competitivitatii si un determinant al ocuparii.
Sursa: Mediafax