Mii de manifestanti s-au adunat sambata dimineata, 29 ianuarie, in centrul capitalei egiptene, dupa mai multe zile de proteste de strada si confruntari cu fortele de ordine. Tancurile armatei au inconjurat piata, relateaza CNN.
Sediul Sigurantei de stat din orasul egiptean Rafah, situat la granita cu Fasia Gaza, a fost atacat sambata de demonstranti, iar confruntarile s-au soldat cu moartea a trei politisti, au relatat martori oculari, citati de AFP. Manifestantii beduini din regiune au aruncat grenade asupra cladirii, care este pe punctul de a se prabusi, au precizat martorii citati, adaugand ca politistii au deschis focul cu munitie de lupta.
Punctul de trecere a granitei de la Rafah, aflat in apropiere, se afla sub protectia granicerilor egipteni, conform martorilor.
Armata egipteana a cerut „marelui popor al Egiptului” sa respecte restrictiile de circulatie si sa nu participe la adunari in locuri publice, relateaza AFP, citand un comunicat dat publicitatii de agentia oficiala MENA.
„Catre marele popor al Egiptului: tinand cont de faptul ca unele elemente aflate in afara legii comit acte de vandalism asupra proprietatilor publice si private si ii terorizeaza pe cetateni, fortele armate cer tuturor sa nu se adune pe strazi si in principalele piete”, precizeaza comunicatul oficial.
„Fortele armate cer tuturor sa inceapa sa respecte restrictiile de circulatie incepand de la ora 18.00 si pana la ora 7.00, pana la noi ordine”, precizeaza textul, reamintind ca incalcarea restrictiilor atrage sanctiuni legale.
Presedintele egiptean, Hosni Mubarak, „trebuie sa plece”, a declarat, sambata, Mohamed ElBaradei, unul dintre cei mai cunoscuti membri ai opozitiei egiptene si fost director al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), relateaza AFP.
„Voi cobori in strada astazi (sambata – n.red.), alaturi de colegii mei, pentru a contribui la aducerea unei schimbari (…) si pentru a-i spune presedintelui Mubarak ca trebuie sa plece”, a declarat ElBaradei, pentru France 24.
„Presedintele Mubarak nu a inteles mesajul poporului egiptean. Discursul sau este complet dezamagitor. Protestele vor continua cu si mai multa intensitate, pana la caderea regimului„, a adaugat el.
„Atunci cand un regim se comporta atat de josnic si pune tunurile cu apa pe cineva care a castigat Premiul Nobel pentru Pace, inseamna ca este inceputul sfarsitului pentru acest regim si ca este momentul sa plece”, a spus ElBaradei.
Sute de mii de persoane demonstreaza, incepand de marti, in Egipt, cerand inlaturarea de la putere a lui Mubarak, care conduce Egiptul de aproape 30 de ani.
Desi atmosfera este tensionata, unii dintre demonstrantii aflati in piata s-au fotografiat alaturi de tancuri sau strangand mana militarilor.
Piata Tahrir, aflata in apropierea mai multor cladiri guvernamentale din centrul orasului Cairo, a fost unul dintre principalele puncte de adunare a protestatarilor in ultimele zile. In apropiere, politia a folosit gaze lacrimogene asupra protestatarilor care incercau sa forteze accesul catre sediul Ministerului de Interne.
Si in orasul egiptean Ismailiya au izbucnit sambata confruntari violente, unde fortele de ordine au intervenit impotriva catorva mii de manifestanti care cer plecarea presedintelui Hosni Mubarak, au relatat martori oculari, citati de AFP.
Demonstratiile impotriva presedintelui Hosni Mubarak s-au soldat, incepand de marti, cu cel putin 27 de morti si sute de raniti.
Sambata dimineata, serviciile de telefonie mobila, intrerupte complet vineri, au redevenit partial operationale, insa accesul la Internet ramane in continuare blocat.
Atat Internetul, cat si telefonia mobila au jucat un rol-cheie in organizarea manifestatiilor impotriva regimului din Egipt, initiate de grupuri de tineri inspirate de „revolutia iasomiei” din Tunisia, care a dus la inlaturarea regimului condus de presedintele Zine El Abidine Ben Ali.
Mubarak a promis, vineri seara, dizolvarea Guvernului si numirea unui nou Cabinet, precum si initierea unor reforme sociale.
Sursa: Mediafax