![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
ACTUALIZARE: Consilierii maramureseni au avut astazi, 22 martie, iesiri fara precedent in plenul sedintei ordinare s-a desfasurat la Palatul Administrativ. Tema disputei, care l-a facut pe vicepresedintele Calin Matei sa plece val-vartej de la prezidiu, a reprezentat-o trecerea spitalelor din Baia Sprie si Cavnic sub tutela Consiliului Judetean (CJ). Miscarea a fost gandita de seful institutiei, democrat-liberalul Mircea Man, si are un substrat politic, dupa cum au aratat alesii din opozitie. Potrivit acestora, de votul care urma sa fie dat pe problema spitalelor ar fi depins finalul negocierilor dintre sefii PDL Maramures si deputatul independent Catalin Chereches, care e fiul directorului de la spitalul de Boli Infectioase din Baia Mare si care ar insista sa isi pastreze mama in functie.
Spitalele din Baia Sprie si Cavnic sunt puse de Ministerul Sanatatii pe lista neagra a unitatilor de care nu mai e nevoie in sistem, si sunt avute in vedere, la fel ca spitalul din Somcuta Mare, pentru transformarea in camine de batrani. O a patra institutie vizata pentru restructurari de Bucuresti e spitalul de Boli Infectioase, care e in administrarea CJ si pentru care s-au facut eforturi mari din partea administratiei sa fie pastrat independent si sa nu fie alipit Spitalului Judetean, cum ar vrea ministrul Attila Cseke.
Vicepresedintele Matei s-a incins la maximum
Proiectul de hotarare care a iscat azi revolta in plenul CJ viza alipirea spitalelor din Baia Sprie si Cavnic la Infectioase, astfel incat sa fie eliminata varianta comasarilor la Spitalul Judetean. Initiativa a iscat scandal nu atat din perspectiva strategiei sanitare, respectiv a modificarilor care trebuie facute, cat si din cauza negocierilor politice care stau in spatele acestei povesti.
Vicepresedintele Calin Matei s-a incins in asa hal in timpul discutiilor incat, in momentul in care liderul sindical Mircea Ciocan sustinea ideea preluarii in administrare, a inceput sa strige si s-a ridicat de la masa prezidiului, iesind pe holul institutiei. „Un mare substrat de iz politic mi se pare toata treba asta”, a declarat Matei. El a aratat ca managerul Spitalului Judetean e dispus sa primeasca Infectioasele in subordine, fapt care ar ajuta si la clasificarea finala a unitatii medicale, dar ca intampina opozitie. “Nu vrea altcineva, nu stim cine nu vrea… Sa ramana altii directori!”
“Eu stiu ca aceasta hotarare, comporta un mare grad de discutii politice, pentru ca are un iz politic, asa cum a spus-o domnul Calin Matei. Subscriu la aceasta idee. Creaza avantaj unui anumit candidat – stim acest lucru – dar nu asta este miza problemei. Miza trebuie vazuta in necesitatea de servicii medicale a acestor comunitati”, a aratat la randul sau Ciocan.
Alesii PSD si-au unit fortele cu cei din PNL – exceptandul-l pe Ciocan, care a ales sa militeze pe linie de sindicat – si au cerut amanarea proiectului de hotarare. Ei au aratat ca motivatia executivului nu a fost clara si ca nu exista suficiente date, respectiv o analiza in baza careia sa se decida preluarea managementului celor doua unitati medicale. “Sa preluam atunci toate spitalele din judet, plus vreo doua dispensare!”, au reclamat ei. Opozitia a aratat ca, in ritmul in care consiliul preia in subordine spitalele din Maramures, institutia publica risca sa se suprapuna si chiar sa se transforme intr-o alta Directie de Sanatate Publica (DSP).
Initiativa lui Man a cazut la vot
Proiectul a fost supus dezbaterii, in ciuda opozitiei, iar printre cei chemati in plen sa sustina cauza a fost directorul DSP Maramures, Rares Pop. In viziunea acestuia, solutia preluarii managementului, respectiv pastrarea independentei in cazul Infectioaselor ar fi cea mai buna varianta la ora actuala. De fata a fost inclusiv primarul din Baia Sprie, Dorin Pasca, care le-a cerut consilierilor cu tremur in glas sa il ajute in problema spitalului local. El s-a angajat pana si sa asigure din bugetul local cheltuielile administrative, doar in ideea ca unitatea a fie luat sub umbrela Consiliului Judetean.
In timpul discutiilor s-au adus acuzatii de ordin poltic si chiar s-a spus ca decizia de preluare ar fi din interesul unui candidat, dandu-se de inteles ca este vorba de deputatul Catalin Chereches. Presedintele CJ Mircea Man nu a facut absolut nicio referire la discutiile politice militand doar pe ideea ca preluarea managementului ar fi in interesul judetului si ca nu se vrea si o preluare a cheltuielilor de la cele doua spitale, ci doar o responsabilizare in ideea de a determina ministerul de resort sa se razgandeasca in privinta desfiintarii lor.
In final insa, liberalii si pesedistii si-au unit fortele si au reusit sa respinga la vot proiectul, punandu-l pe jar pe presedintele CJ Mircea Man. La randul sau, pentru a da o replica in plen, acesta s-a opus urmatorului proiect de hotarare, sustinut de opozitie, privind infiintarea unui serviciu care sa supravegheze situatia drumurilor judetene.
Ce proiecte au mai avut in vizor alesii
Pe ordinea de zi au fost puse, potrivit oficialilor Consiliului Judetean, 20 de proiecte de hotarari. Primele vizeaza rectificarea bugetului propriu pe anul in curs, respectiv finantarea unor actiuni din rezerva bugetara. In urma sedintei de azi, au fost si o serie de sume din cota de 20% calculata din cotele si sumele defalcate din unele venituri ale statului pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala si pentru sustinerea proiectelor de infrastructura care necesita cofinantare locala pe anul 2011.
Totodata, consilierii au primit in mapa de sedinta un proiect de hotarare privind utilizarea excedentului pe anul 2011 pentru finantarea unor cheltuieli de investitii, respectiv cel pentru aprobarea Ghidului solicitantului pentru Programul judetean de acordare a finantarilor nerambursabile in domeniul programelor, proiectelor si actiunilor culturale. Pe ordinea de zi s-a aflat si hotararea de infiintare a noului serviciu de administrare a domeniului public si privat al judetului Maramures in domeniul drumurilor judetene.
Stire in curs de actualizare
Sursa: Larisa Cordea