Titluri principale din Graiul Maramuresului – 11 decembrie 2007
- Colinde maramuresene autentice prezentate publicului din Baia Mare in premiera
- Concert de colinde la catedrala din Targu Lapus cu episcopul Iustinian in public
Alte titluri din Graiul:
Prin intermediul DJT Maramures
Azi va veni Mos Craciun la peste 400 de tineri
Sub patronajul Autoritatii Nationale pentru Tineret, Directia Judeteana pentru Tineret Maramures (DJTMM) organizeaza azi, 11 decembrie, cu incepere de la ora 15.00, la Teatrul Municipal Baia Mare, proiectul propriu „Pom de Craciun”. Proiectul care are ca scop sensibilizarea si implicarea tinerei generatii in problemele tinerilor defavorizati. La sfirsitul spectacolului va sosi si Mos Craciun, care va aduce daruri tinerilor cu situatie precara din institutiile de invatamint baimarean. Cu acesta ocazie, 400 de tineri din judet vor primi din partea Directiei Judetene pentru Tineret pachete in valoare totala de 3.200 RON. (RIP)
In 17 decembrie – lansarea pachetului de Legi ale educatiei
In data de 17 decembrie, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului va lansa in dezbatere publica proiectul de Legi ale Educatiei. Pachetul legislativ contine Legea invatamantului preuniversitar, Legea invatamantului superior si Statutul personalului didactic. Dupa lansare, proiectul va fi supus dezbaterii publice, timp de o luna. (RIP)
Cultura afinului – foarte rentabila
Inginerul agronom Gonzalo Jara a declarat ca rentabilitatea culturilor de afin este mare, iar cultivarea plantei nu ridica probleme deosebite. Conditia este ca solul sa aiba textura potrivita, fertilitate si aciditate, in limite optime. Material de plantat se poate obtine de la un producator din Finteusu Mare, judetul Maramures, sau din tari precum Germania si Polonia. Investitia pe hectar costa 10.000 – 12.000 euro, fara valoarea terenului si valoarea putului de apa pentru irigatii. Afinul intra pe rod plin in anul 6-7. Produce 8 – 10 t /ha. Prima productie, in anul 2-3, insemnind circa 2 t/ha. (G.M.)
Taierea porcului, prin asomare
Unitatile zootehnice din Romania au termen pana la data de 31 decembrie 2007, sau 31 decembrie 2009 (dupa caz) sa se modernizeze, in sensul respectarii normelor privind bunastarea animalelor. Pentru asta fermele trebuie sa plateasca autorizarea, la fel ca si targurile, cabinetele veterinare, incineratoarele de cadavre, incineratoarele de resturi de origine animala, fabricile de faina de carne, care necesita si ele aviz. Bunastarea animalelor priveste si modul in care acestea sunt sacrificate. Exista reguli clare pentru taiere, care prevad ca animalele trebuie sa fie asomate ca sa nu simta durerea la injunghiere. Legile nu pot fi respectate, pentru ca un aparat este mult prea scump, iar ceui mai multi romani nu au nici macar bani ca sa taie un porc de sarbatori. (G.M.)
Sursa: I.O.