Vezi VIDEO
Anul scolar 2014 – 2015 va aduce noi modificari in sistemul de invatamant liceal din Romania. Ministerul Educatiei a decis reintroducerea claselor profesionale in toate institutiile de invatamant cu profil tehnologic, astfel ca elevii care vor absolvi clasa a VIII-a in acest an vor avea posibilitatea sa se inscrie fie la liceu, fie la invatamantul profesional. Conducerea liceelor vizate trebuie sa includa in planurile de scolarizare pentru anul scolar 2014 – 2015 clase de invatamant profesional, in acord cu cerintele de pe piata muncii.
Scolile profesionale au functionat in Romania pana in anul 2009, cand s-a decis scoaterea acestora din planul educational. In urma cu doi ani, s-a revenit asupra deciziei si au fost infiintate doar cateva clase profesionale in unele licee tehnologice, in cadrul programului national „Alege-ti drumul”. Intoarcerea la sistemul educational care a functionat pana in urma cu cativa ani se va face in urma unei Ordonante de Urgenta publicata la finalul lui 2013, aceasta aducand o serie de modificari la programul de invatamant profesional care functioneaza in prezent.
„Ordonanta de Urgenta aduce urmatoarea precizare: scoala profesionala incepe dupa clasa a VIII-a pentru cei care doresc sa urmeze invatamantul profesional, durata scolii profesionale este de 3 ani, iar cei care au terminat scoala profesionala si au certificatul de competente profesionale, atestatul care le confirma capacitati pentru un anumit domeniu de activitate, ei pot sa urmeze invatamantul liceal inclusiv la cursuri de zi”, a aratat purtatorul de cuvant al ISJ Maramures, Pavel Filip.
Una dintre scolile din Baia Mare care a pregatit in ultimii doi ani elevi in sistemul educational profesional este Colegiul Tehnic „Transilvania”. Institutia de invatamant a realizat parteneriate cu mai multi agenti economici din judet, unde elevii fac practica impreuna cu angajatii pentru a deprinde tainele meseriei si, in plus, sunt remunerati pentru ceea ce fac. In momentul de fata, pe piata fortei de munca exista un mare deficit de personal calificat in productie.
„Din relatiile si intalnirile cu agentii economici, au o situatie destul de precara in ceea ce priveste forta de munca si asta este o problema la nivel national, pentru ca dupa ce s-a desfiintat aceasta scoala profesionala nu au mai absolvit promotii in aceste domenii. Si normal, forta de munca o parte a imbatranit, cealalta a migrat cati mai erau”, a spus directorul Colegiului Tehnic „Transilvania”, Mircea Carausan.
Specializarile, dar si numarul de clase pentru invatamantul profesional de anul viitor sunt propuse de catre conducerea unitatilor de invatamant liceal tehnologic. Acestea vor fi discutate si analizate in Consiliul de Administratie al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures, urmand ca decizia sa fie propusa Ministerului Educatiei spre aprobare.
Sursa: Gabriela Kuhajda