Bursele din Asia au urcat puternic astazi, 27 septembrie, cresteri semnificative inregistrandu-se in industria miniera si sectorul bancar, datorita sperantelor investitorilor ca liderii europeni vor lua masuri decisive pentru rezolvarea crizei datoriilor de stat si prevenirea unei noi crize financiare.
Unii jucatori au avertizat insa ca optimismul ar putea fi neacoperit in realitate.
„Este o reactie de tip reflex dupa ceziua de luni nu a adus sfarsitul lumii. Este o rasturnare a trendului si nu cred ca va dura. Piata a fost la fel de pesimista ca in ultimele zile din 2008”, comenteaza un analist australian.
Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in urcare cu 2,8%, iar indicele MSCI Asia Pacific al pietelor asiatice din afara Japoniei a avansat cu 4,5%.
Dupa trei zile de scaderi abrupte si volatilitate „salbatica”, petrolul, cuprul, aurul si argintul s-au apreciat astazi. Dolarul, titlurile de trezorerie SUA si obligatiunile guvernamentale japoneze, considerate active sigure in perioade de volatilitate, s-au depreciat.
Pe pietele europene, indicii futures anunta o deschidere in crestere puternica, de peste 2%. Moneda euro s-a apreciat usor, cu 0,1%, la 1,3545 dolari pe euro, dupa ce a revenit luni de la minimul ultimelor opt luni.
Dolarul s-a depreciat cu 0,6% in raport cu un cos de valute de referinta. Bursele europene au deschis in urcare puternica, cu peste 2% Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a urcat uc 2,2% pana la ora 7:05 GMT (10:05 ora Romaniei), dupa ce a inchis luni in crestere cu 1,8%.
Optimismul din piete este alimentat de zvonurile ca autoritatile europene pregatesc planuri de consolidare a Fondului de Stabilitate Financiar, de injumatatire a datoriilor de stat ale Greciei si de recapitalizare a bancilor.
Mai multi oficiali europeni au cautat insa sa minimizeze impactul informatiilor, calificandu-le drept zvonuri premature.
„Tinand cont de gradul ridicat de incertitudine din acest moment, este loc si pentru pesimism si pentru optimism. Optimistii au luat initiativa datorita sperantelor ca politicienii europeni vor reusi sa preia controlul in urmatoarele sapatmani. Dar exista multe motive de ingrijorare. Investitorii raman sceptici privind succesul masurilor pregatite pentru rezolvarea crizei de credit din zona euro”, comenteaza un analist al Hargreaves Lansdown.
Bancile, ale caror actiuni s-au depreciat semnificativ in acest an din cauza expunerii semnificative pe economiile de la „periferia” zonei euro, au crescut puternic astazi, indicele STOXX Europe 600 al sectorului bancar urcand cu 3%. Indicele este insa in scadere cu 33% de la inceputul anului.
Sursa: Mediafax