Vezi VIDEO
O noua strategie pentru persoanele cu dizabilitati, pentru perioada 2014-2020, va fi conturata pana la finele anului. Reprezentanti ai autoritatii centrale, prezenti in Maramures, au anuntat astazi, 12 septembrie, in cadrul unei intalniri care a vizat tocmai aceste modificari legislative pentru persoanele cu handicap, ca si-au creionat deja cateva idei pe care le vor transmite Guvernului. Noile reglementari vor avea in vedere ca aceasta categorie sociala sa fie sprijinita pentru a se integra in societate si pentru a fi „tratata” cat mai corect de cei din jur.
Sefi ai unor institutii cheie din Bucuresti si-au dat intalnire in aceste zile in judetul Maramures, pentru a discuta despre problematica persoanelor cu dizabilitati. In cadrul unei intalniri organizate in perioada 11-13 septembrie, reprezentanti din diferite ministere au avut ocazia sa-si faca o idee despre principalele aspecte ce trebuie puse la punct in cazul acestei categorii sociale, luand in calcul si cateva principii si idei din sistemul olandez pentru protectia persoanelor cu dizabilitati.
Conform consilierului primului ministru, Corneliu Visoianu, intalnirea de la Suior reprezinta un prim pas pentru a identifica problemele din domeniu si pentru a intocmi o noua strategie care ar urma sa intre in vigoare anul viitor.
„Scopul principal pentru care ma aflu aici e de a identifica principalele probleme si, impreuna, de a redacta daca e posibil partea aceea care e extrem de importanta pentru noi ca si parte guvernamentala, dar mai degraba pentru cei care sunt beneficiarii finali. Trebuie sa iesim din aceasta paradigma a banilor care trebuie cheltuiti, dar sa pornim de la nevoi, sa ajungem sa cream niste proiecte care sa raspunda in mod real unor necesitati”, a declarat Corneliu Visoianu.
Noile reglementari legislative trebuie finalizate in perioada imediat urmatoare, dupa cum au aratat oficialii din Ministerul Muncii. „Pana la finele acestui an vom contura in mod clar strategia pentru perioada 2014-2020, pentru persoanele cu dizabilitati. Vreau sa fie insotita de un plan de actiune. Este nevoie de o strategie implementabila, care sa se regaseasca in perioada 2014-2020, sa putem avea proiecte finantabile. Sa trecem de la proiecte care nu privesc inca persoane cu dizabilitati, sa trecem catre modelul social, sa trecem catre o abordare mai sanatoasa a acestui domeniu”, a afirmat secretarul de stat in cadrul Ministerului Muncii, Codrin Scutaru.
La randul lor, reprezentantii Casei Nationale de Pensii au declarat ca e nevoie ca persoanele cu dizabilitati sa fie mult mai mult ajutate sa se integreze in societate, pe piata muncii, sa fie sprijinite sa se faca utile.
„Ne aflam in acest moment in fata a doua probleme importante. Aceea de a trata corect persoanele ce se adreseaza unei institutii – care speram ca dupa 1 ianuarie 2014 sa fie o instituie unica – si sa ajutam acea persoana. In al doilea rand, sa fie integrata in societate, sa eliminam toate barierele care inca mai sunt in acest moment in fata persoanei cu dizabilitati, sa ii lasam sa se manifeste asa cum doresc in societate, sa munceasca”, a punctat presedintele Casei Nationale de Pensii, Ileana Ciutan.
Intalnirea de la Suior a fost inclusa intr-un proiect cu finantare europeana, care vizeaza tocmai serviciile sociale integrate si formarea vocationala pentru persoane cu dizabilitati si care e derulat de catre asociatia baimareana Assoc.
Sursa: Camelia Tocaci