Vezi VIDEO
Sighetu Marmatiei risca sa devina un oras revendicat. Numeroase cladiri in care functioneaza scoli sau institutii de cultura au fost cerute inapoi de fostii proprietari si nu mai e decat o chestiune de timp pana cand acele imobile vor intra din nou in posesia lor. Eugenia Godja, primarul Sighetului, crede ca retrocedarile vor constitui o grea lovitura pentru bugetul local pentru ca, cel putin in cazul institutiilor de invatamant, primaria va fi obligata sa plateasca detinatorilor chirie. Asta pentru ca nu exista alte cladiri in care acestea ar putea functiona.
Scoli, licee, sedii de institutii publice sau de cultura din Sighetu Marmatiei sunt cerute inapoi de la stat de catre fostii proprietari. Aproape intreg centrul istoric a ajuns sa fie revendicat, iar in cazul in care cladirile ar fi retrocedate, multe institutii publice nu ar mai avea unde sa isi desfasoare activitatea.
„Este revendicat de catre Biserica Catolica Maghiara spatiul in care functioneaza acum Muzeul de Stiintele Naturii si Muzeul de Istorie. Acelasi cult religios a revendicat si scoala „Ioan Mihaly de Apsa”, pe care a obtinut-o, iar Ministerul Invatamantului a rascumparat-o acum doi ani. Stiu ca mai este revendicat si Colegiul National „Dragos Voda”, cladirea veche din cadrul liceului „Regele Ferdinand”, mai este revendicata si Scoala de Muzica, partea de cladire. Astea sunt cateva dintre institutiile pentru care stiu ca fac obiectul unor cereri de revendicare”, a explicat Eugenia Godja, primarul orasului Sighetu Marmatiei.
Edilii sigheteni se vor confrunta cu mari probleme in momentul in care cladirile vor fi retrocedate, pentru ca alte imobile unde ar putea functiona aceste institutii nu sunt, iar bani pentru plata chiriilor vor fi greu de gasit.
“Daca le primesc suntem obligati sa le platim chirie si eu ma intreb cat poate duce bugetul autoritatii locale pentru a asigura functionarea scolilor, pentru ca noi nu avem alte spatii in care sa mutam institutiile de care vorbeam”, a spus Eugenia Godja.
Pentru ca tot mai multi romani au fost nevoiti sa isi caute dreptatea la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO), statul roman va fi obligat ca in maximum 18 luni sa schimbe legislatia privind despagubirile acordate in cazul imobilelor nationalizate, dupa ce judecatorii CEDO au stabilit ca modul in care sunt in prezent despagubiti fostii proprietari nu este eficient.
Sursa: Andrei Gherghel