Vezi VIDEO
Proiectul care vizeaza extinderea si reabilitarea retelelor de apa si canalizare in municipiul Baia Mare este la un pas de a fi blocat. Situatia a aparut din cauza ca terenul din imediata vecinatate a uzinei de apa, pe care trec retelele ce alimenteaza municipiul Baia Mare cu apa a fost retrocedat. Proprietarul terenului, care este sotul unei functionare din Primaria Baia Mare, a refuzat sa le permita accesul angajatilor societatii Vital sa faca interventii in zona si cere despagubiri.
O situatie inedita a aparut in cazul terenului aflat in imediata vecinatate a uzinei de apa de pe strada Colonia Topitorilor din Baia Mare. Pe terenul pe care trec retelele de apa ce alimenteaza municipiul Baia Mare nu se poate interveni la remedierea avariilor. Mai mult, un proiect de extindere si reabilitare a retelelor de apa si canalizare risca sa fie blocat din cauza refuzului proprietarului de a le permite accesul muncitorilor, acesta cerand despagubiri banesti. Surprinzator este faptul ca reprezentantii Directiei Servicii Publice sustin ca au aflat abia acum ca terenul a fost retrocedat in urma cu mai bine de un an.
“Intre timp, a aparut o avarie la care trebuia intervenit. Noul proprietar a oprit lucrarile, nu au fost lasati cei de la Vital sa intervina la remedierea acelei defectiuni. Aceste retele de apa nu mai pot fi intretinute. In aceasta toamna, vom demara licitatiile privind lucrarile de extindere sau reabilitare a unor retele de apa, canalizare, si acest proiect risca sa fie afectat, compromis de acest fapt”, a semnalat city managerul Vasile Barbul.
Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, recunoaste si el ca a fost o eroare faptul ca acest teren a fost retrocedat. Edilul baimarean spune ca se va merge pana la demararea procedurilor pentru expropriere, daca nu se va ajunge la un acord cu proprietarul terenului.
“S-a facut o greseala prin acordarea acestui teren pentru ca trebuiau obtinute avize de la cei care detin utilitati acolo. Daca noi, prin comisia pe care o vom nominaliza, nu vom ajunge la o intelegere cu proprietarul, vom trece la demararea actiunilor pentru expropriere”, a aratat Catalin Chereches.
In ceea ce priveste pe proprietarul terenului, Valeriu Viman, acesta cere clar despagubiri. Baimareanul a declarat ca cere 15 euro/mp, acesta detinand in zona, in jur de 4 hectare.
“Indiferent de solutia la care se va ajunge, sa intram intr-o negociere sau sa intram intr-un proces de lunga durata de expropeiere, tot trebuie sa se faca o recompensa, fie sub forma de bani, fie in natura”, a aratat cetateanul.
Semnalul de alarma tras in cadrul sedintei de Consiliu Local a scos la iveala insa si alte amanunte. Consilierul local Ludovica Parvu a precizat ca, din informatiile pe care le detine, Valeriu Viman, cel care e proprietarul terenului, e sotul unei functionare din primarie, aspect ce a fost confirmat ulterior chiar de catre acesta, dar si de primarul municipiului.
“Sa se faca o verificare privind retrocedarea. Din informatiile pe care eu le detin, din zvon public am aflat ca sotia celui la care s-a retrocedat este functionar in cadrul primariei. Nu ma mira atitudinea sotului proprietarei care pune conditii ferme cu despagubire la justa valoare”, a precizat Ludovica Parvu.
La randul sau, consilierul local Radu Stef sa cerut sa vada dosarul de retrocedare, considerand ca nu e prima eroare a comisiei de retrocedare. De altfel, juristul societatii Vital Baia Mare, Radu Micle, a declarat ca pentru proiectul de extindere si reabilitare a retelelor de apa s-au achitat Directiei Silvice 200.000 de lei pentru scoaterea ternului din circuitul silvic.
Sursa: Camelia Tocaci