Retete de post (fara lapte, oua, branza)
Tocanita de cartofi cu masline
Ingrediente: 1kg cartofi, 1 ceapa mare, cam 30 de masline, sare, bulion
Preparare: Se toaca ceapa si se caleste un pic dupa care se adauga cartofii taiati marunt si maslinele crestate. Se adauga sare dupa gust. Se fierb la foc mic-mediu iar la final se pun cam 2 linguri de bulion.
Se poate face si mancare de telina tot asa dar in loc de cartofi punem bucati de telina.
Tot asa se gateste si prazul cu masline numai ca prazul trebuie si el calit putin ca sa se inmoaie.
Spaghete cu ciuperci
Ingrediente: o punga de paste, 2 cepe medii, 1 capatana mica de usturoi
o cutie ciuperci, bulion, ulei, sare, piper
Preparare: Se fierb pastele cu putina sare si separat se caleste ceapa tocata marunt. Dupa ce s-a ingalbenit ceapa punem usturoiul pisat, piperul cam un varf de cutit, sare dupa gust si eventual putina boia. Se adauga si ciupercile iar la final bulionul. Compozitia se adauga peste pastele scurse. Preferabil ca pastele sa fie melcisori, sau spaghete
Mancare de ciuperci
Ingrediente: 1 kg de ciuperci champinion, o legatura de usturoi verde, o legatura ceapa verde, marar, 3 linguri pasta de rosii, sare, piper dupa gust
Preparare: Se curata ciupercile si se spala foarte bine. Le tocam si le punem la calit codimentate dupa gust. Cand a scazut zeama ce o lasa adaugam pasta de rosii si mai lasa un minut la foc potrivit. Urmeaza ceapa si usturoiul tocate fin si mai lasam sa se inabuse un minut. Dupa ce stingem focul adaugam mararul.
Supa de rosii cu orez
Ingrediente: 2 cepe medii, 4 linguri de orez, sare, mirodenii, 1 morcov
1 pastarnac, 4 ardei, o cutie suc de rosii
Preparare: Ceapa tocata marunt, morcovul si pastarnacul date prin razatoarea mica, mirodenii, sare se pun la fiert cu putina apa. Ulterior punem si ardeii (congelati) tocati suvite si orezul sa fiarba. La final se pune sucul de rosii.
Sos “Nu-ma-uita”
Ingrediente: 2 linguri de ulei, jumatate de ceapa, un catel usturoi, 3 felii dintr-un morcov, 1 ardei iute, mic, sare dupa gust
Preparare: Intr-o tigaie se pun la rumenit toate ingredientele de mai sus, toate in acelasi timp. Se pune jumatate de pahar de apa in blender dupa care se toarna compozitia rumenita. In timpul de 2 minute al mixarii se mai aduga un pic de sare; si paine – da paine! pana se formeaza o crema care este sosul.
Mentiuni: Acest sos se poate servi amestecat cu macaroanele (sau orice paste), orezul, cartofii taiati felii sau cuburi, cat si la platourile cu carne sau legume pane. Se pot fierbe si macaroanele, legumele, (carnea), cartofii, toate in acelasi timp dupa care se adauga sosul. Mancarea e gata.
Ghiveci de legume
Ingrediente: 150 g ceapa, 150 g vinete, 300 g cartofi, 50 g fasole verde, 150 g dovlecei, 125 g gulii, 150 ml ulei, 1 g piper, 150 gr morcovi, 150 gr conopida, 150 gr
Preparare: se inabusa ceapa in uleiul bine incins, dupa care se adauga legumele taiate in mod potrivit. Se pune putina apa si se lasa la fiert in clocot mic 20 de minte. Se adauga rosiile curatate de pielite si samburi si taiate felii, sarea si piperul de cuviinta. Se da la cuptor 20 de minute si se serveste cald sau rece, cu patrunjel verde tocat marunt deasupra.
Orez cu rosii la cuptor
Pentru 5 persoane: 1 kg rosii bine coapte, 1 capatana usturoi, 1 ceasca ulei, 1 kg orez, 3 ardei, taiati solzisori, 1 legatura patrunjel fin tocat, 1 kg de masline negre taiate felii (optional)
Preparare: Se indeparteaza coaja si semintele rosiilor si se taie marunt. Intr-o tava obisnuita, dupa ce se tapeteaza cu ulei, se pun jumatate din rosii. Se presara deasupra sare, piper, patrunjel, usturoiul taiat felioare si ardeiul solzisori. Se amesteca orezul nefiert cu maslinele si patrunjelul. Se aseaza in tava peste stratul de rosii jumatate din amestecul de orez. Peste el se toarna jumatate din cantitatea ramase de rosii, se presara ulei, sare, piper, usturoi, ardei, patrunjel. Se procedeaza la fel cu cealalta jumatate din orez si cu restul de rosii. Se lasa la cuptorul potrivit sa fiarba incet, cel putin 1 de ora. Se serveste rece.
Supa de post cu cartofi si praz
Ingrediente: 1 kg cartofi, 2 bucati de praz, 2 linguri de margarina, sare, piper, crutoane de paine, un catel de usturoi.
Preparare: Se curata cartofii de coaja, prazul de frunze si se pun la fiert intr-un litru de apa clocotita (cartofii taiati cubulete si prazul in inele subtiri). Cand legumele se inmoaie, se trec prin sita, cu zeama cu tot. Separat, crutoanele de paine (6 felii de paine taiate in cuburi) se rumenesc in margarina incinsa in care s-a pus la calit si catelul de usturoi, taiat in doua.
Supa se serveste cu crutoanele usturoiate si, cui ii place, cu patrunjel verde tocat.
Ciuperci umplute de post
Ingrediente: 1 kg ciuperci proaspete potrivit de mari, ulei, sare, patrunjel, piper, lamaie
Preparare: Se aleg ciuperci albe si frumoase, se spala in apa cu putina lamaie, ca sa nu se inegreasca. Se aseaza ciupercile intr-o cratita si se pune in fiecare un praf de sare si o lingurita de ulei. Se acopera si se tin la foc pana se inmoaie. Separat se toaca marunt cotoarele si se inabuse cu putina sare si ulei. Cand s-au inmuiat bine si au scazut, se dau deoparte sa se racoreasca, se amesteca cu foi de patrunjel tocat marunt, piper, si se umplu ciupercile racorite. Le serviti reci.
Iahnie de fasole pentru post
Ingrediente: 1/2 kg fasole uscata, 2 cepe mari, 2 morcovi, 3-4 catei usturoi, 1-2 foi de dafin, 500 g spanac, sare, piper, boia cimbru.
Preparare: Fasolea se pune la muiat in apa fara sare cu o seara inainte de a fi pregatita. Se schimba apa de 2 ori. Se pune la fiert impreuna cu 2 morcovi si 2 cepe rase pe mare si caliti in ulei. Spanacul se opareste si se lasa la scurs. Se toaca o ceapa si usturoiul se toaca si se calesc putin intr-o lingura de ulei. Se adauga spanacul, sare, piper si boia. Se toarna compozitia intr-un vas rezistent la cuptor, se pune deasupra fasolea fiarta, fara zeama si se presara cimbru. Se da 30 min la cuptor.
Salata de post
Ingrediente: 500 g morcovi, 500 g cartofi, 5 castraveti murati, 5 gogosari acri, 4 linguri mustar, o ceasca ulei.
Preparare: Morcovii si cartofii se spala bine si se fierb. Se lasa sa se racoreasca putin, se curata si se taie cubulete. Castravetii si gogosarii se taie si ei cuburi si se lasa la scurs putin apoi se amesteca cu morcovii si cartofii, sare, piper. Din mustar si uleiul pus cate putin se face o maioneza, amestecand bine in aceeasi directie. Se incorporeaza legumele in maioneza si se pune compozitia pe un platou. Se decoreaza cu feliute de morcov si frunze de patrunjel.
Ghiveci (ca la manastire)
Pune intr-o cratita 1-2 cepe si 3-4 cateti de usturoi, tocate marunt. Caleste-le in putin ulei, apoi stinge cu putina apa; apoi mai pune cativa morcovi, taiati rondele, telina cubulete si chiar o radacina de patrunjel e buna (evident – taiate), si mai lasa sa fiarba, mai tarziu cartofi taiati cuburi mai mari, 1 conserva de fasole verde (daca preferati, mai bine congelata, sau chiar mazare congelata), cateva masline si 2-3 castraveti acrii taiati si ei cubulete, sare, piper, foi de dafin (facultativ)… La sfarsit putin suc de rosii, daca va place si o lingurita de zahar.
Paste de post
Se pun pastele (fara ou) in apa cu putina sare cand aceasta a dat in clocot (nu uitati sa faceti focul mai mic la aragaz si sa nu le lasati acoperite de tot ca dau pe-alaturi imediat) si se amesteca usor, cu o lingura de lemn, din cand in cand. Se lasa sa clocoteasca exact cat scrie pe ambalaj (eventual cu un minut in plus, daca nu va plac mai moi). In functie de destinatie, se mai pot pune la fiert si cateva seminte de chimen, pentru gust.
Se strecoara si se pune o lingura doua de ulei de masline si se amesteca, sa nu se lipeasca intre ele.
Separat, intr-o tigaie se pun la calit in ulei: o ceapa taiata pestisori subtiri, unul-doi ardei tot asa taiati feliute fine (sau un ardei si un gogosar), un morcov ras (pe razatoarea cu gauri mari) daca va place, doua trei rosii taiate cubulete se adauga mai la sfarsit, impreuna cu unul doi catei de usturoi.
se toarna peste paste, se amesteca bine. Se serveste cu patrunjel proaspat (tocat).
Dovlecei cu masline
Ingrediente: 6 dovlecei, 1 ardei gras, 2 rosii, 1 ceapa, 100 grame ciuperci, taiate felii, 100 grame masline fara samburi, 1 legatura marar taiat marunt, 1 praf de cimbru, 100 grame pasta de tomate dizolvata, sare, piper, faina
Preparare: Se taie dovleceii felii de 1 centimetru grosime, se trec prin faina si se prajesc in putin ulei. Ardeiul gras se taie cubulete, ceapa se taie marunt si rosiile felii. Se unge tava, se aseaza ardeiul gras, ceapa, ciupercile, maslinele peste care se adauga pasta de tomate, se conndimenteaza, se lasa 25 min. la cuptor. Cand se scoate de la cuptor se presara mararul taiat.
Zacusca de post
Ingrediente: 1-2 vinete mari, 4-6 buc. de gogosari, ardei grasi si capia(1-2 din fiecare), 2 cepe, 3/4 pahar ulei, 3-4 rosii (sau 250g bulion), piper, sare dupa gust; unii pun si putin zahar.
Preparare: Se coc vinetele si se curata ca pentru salata. La fel, se procedeaza si cu gogosarii si ardeii. Se elimina semintele din rosii cu aparatul de stors si sucul obtinut se pune la fiert pana se ingroasa ca o smantana. Intr-o cratita, se caleste in tot uleiul ceapa, si cand aceasta a devenit aurie, se pun vinetele si gogosarii (tocate prin masina de tocat sau pasate cu blenderul), apoi se adauga sucul de rosii legat/bulionul. Se aseaza vasul sa fiarba incet, peste o placa metalica, si cand uleiul se ridica deasupra se poate lua de pe foc. Daca vreti, o mai lasati putin sa se mai inchege/lege.
Varianta: eu am inceput sa coc ceapa la cuptor (nu in ulei), intreaga. Se curata foile arse de deasupra si restul se toaca si se adauga la restul legumelor si se continua reteata de mai sus. Ii da un gust cu totul deosebit!
Ciorba de legume
Ingrediente: o telina, un morcov, o ceapa, o cutie mazare, 1/2 varza.
Preparare: Legumele se spala, se taie cuburi, se trag in ulei cu o lingura vegeta si 2 linguri zarzavat de ciorbe, se fierb bine, se adauga cartofi, cand sunt fierti pui bulion, clocotesti, acresti cu bors sau cu otet, lamaie, adaugi verdeata.
Salata orientala de post
Cartofi fierti, salata verde, castravete murat, gogosari in otet, ceapa verde, masline, le amesteci bine, adaugi sare si acresti cu otet diluat in apa.
Pilaf cu ciuperci
Calesti o ceapa cu un morcov dat pe razatoarea fina adaugi o cutie ciuperci spalate si mai prajesti putin, fierbi cu o ceasca apa, adaugi orezul spalat bine, vegeta,dai la cuptor pana se evapora apa (care trebuie sa fie cam cu 2-3 cm deasupra orezului cand dai la cuptor).
Mancare din prune uscate de post
Ingrediente: 1/2 kg prune uscate, 2 cepe mici sau una „teapana”, 3-4 linguri cu varf de zahar tos, 1 ceasca orez, 1 praf de scortisoara, 4-5 linguri de ulei,
Delikat, Vegeta, Knorr sau „Secretul gustului” .
Preparare: Prunele se spala bine si se lasa la inmuiat vreo 5-6 ore. Se caramelizeaza zaharul, se adauga 1 cana de apa rece si se lasa sa se topeasca. Se adauga ceapa taiata fi de tot si uleiul, Delikat-ul si se lasa sa fiarba linistit la foc mic pana e capa inmuiata bine. Se pun 4 cesti de apa, praful de scortisoara, prunele si orezul si se lasa sa fiarba la foc mic, aproape palpait, fara a amesteca prea mult,pana scade bine de tot, sa nu fie mancarea de prune prea zemoasa.
Conopida la cuptor
Intr-o tava cu marginile joase se aseaza conopida spalata si taiata „felii” de 1-2 cm (marginile se vor desface, dar nu-i nimic) pe un singur rand si nu prea inghesuita in tava. Se da cu sare, piper si un pic de ulei (de preferat de masline). Se da la cuptorul incins (foc mare) pentru 20 de minute, se intoarce si se mai lasa 20 de minute.
Dulciuri de post
Cornulete de post
Ingrediente: 250 g margarina, 50 g zahar, 3 linguri de rom, coaja de lamaie, 205 g faina, gem sau rahat pentru umplutura.
Preparare: Se freaca margarina cu zaharul pana se face spuma. Se adauga pe rand celelalte ingrediente, se framanta bine, astfel incat sa se obtina un aluat potrivit de moale. Se intind foi, se taie triunghiuri. Se umplu cu rahat sau gem si se impaturesc in forma specifica. Se pun la copt la foc potrivit. Dupa ce sunt scoase din cuptor, dar inainte sa se raceasca, sunt date cu zahar pudra din belsug.
Cornulete fragede
Ingrediente: 1 pachet margarina, 5 linguri apa, 1 lingura otet, 10 g sare, faina cat cuprinde pentru a se obtine o coca buna de intins, gem sau rahat.
Preparare: Se face un aluat de consistenta medie, cu margarina, apa, faina, sare. Se imparte in parti egale (dupa ochi) si se umplu cu gem sau rahat. Se impaturesc si se coc la foc potrivit aproximativ 10 minute. (30 minute)
Placinta cu mere
Ingrediente: 1 pachet de foi de placinta, 1-1,5 kg de mere, zahar (2 cesti, merge si mai mult, dupa gust), 2- 3 linguri de ulei, scortisoara, esenta de rom
suc de la o lamiae, stafide, nuci etc
Preparare: Se curata merele, se dau pe razatoarea mare se amesteca cu sucul de lamaie si se calesc cu zaharul, uleiul, stafidele si nucile pana se inmoaie bine. Se pun alternativ in tava unsa cu ulei – 2 foi/un stra de mere/ iar foi… etc (eventual intre foi si mere se poate pune putin ulei) – ultimul strat trebuie sa fie de foi.
Budinca de post cu mere
Caliti cateva mere cu scortisoara si zahar (binenteles ca se pot adauga stafide, nuci); fierbeti macaroane pe care le amestecati apoi cu putin ulei si puneti un strat de macaroane, unul de mere si tot asa. La final dati-le la cuptor.
Desert cu macaroane
Fierbeti o punga de paste de post (fara ou). Turnati peste paste cam 100 g miere poliflora si 150g nuca macinata amestecate cu unul sau doua plicuri de zahar vanilat. In loc de miere, puteti folosi dulceata (marmelada de prune sau dulceata de piersici sunt cele mai potrivite).
O placinta cu mere de post
Ingrediente: o cana gris, o cana zahar, 1 cana faina, un pachet margarina, 1,5 kg mere rase (merg si nerase, daca nu aveti timp, doar taiate bucatele), zahar vanilat , scortisoara.
Preparare: Se amesteca intr-un vas grisul, faina si zaharul. Se unge tava, se tapeteaza cu faina si se presara o cana cu amestecul de mai sus. Deasupra se pune o jumatate din cantitatea de mere rase (in care s-a pus zahar vanilat si scortisoara) apoi o alta cana de gris, faina si zahar, apoi restul de mere iar la urma ce a mai ramas din amestec. La sfarsit , deasupra, se pune margarina, taiata cubulete. Se da la cuptor la foc potrivit si se lasa pana se rumeneste crusta de deasupra. Se taie bucati si se presara cu zahar pudra. Lasata pana a doua zi este mai gustoasa
Retete de post fara carne (contin lapte, oua, branza)
Mancare de post pe baza de dovlecei
Dovlecei umpluti cu branza
Ingrediente: 1 kg dovlecei, 80 g unt, 30 g pesmet, 30 g marar, 250 g branza de oi, 80 g smantana, 2 oua, 15 g sare
Preparare: se curata dovleceii, se spala si se taie in lung. Se scobeste miezul cu o lingurita. Se prajeste in 40 g de unt bine incins miezul, dupa care se adauga pesmetul, branza si sarea de cuviinta. Jumatatile de dovlecei se oparesc cu apa sarata si se umplu cu compozitia de mai sus. Se unge tava cu unt, se pun dovleceii si se da la cuptor 20 de minute. Se servesc cu smantana.
Sufleu de dovlecei
Ingrediente: 600 g dovlecei, 100 g faina, 6 oua, 25 g sare, 125 g unt, 300 ml lapte, 40 g, pesmet, 1 g piper
Preparare: se curata dovleceii, se spala, se taie cubulete, se fierb in apa cu sare, se strecoara si se dau prin sita. Pireul rezultat se amesteca bine cu sosul alb format din: unt (100 g), faina si lapte. Se adauga galbenusurile, pesmetul, sarea, piperul si la sfarsit, albusurile batute spuma. Se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu unt (25 g) si se da la foc iute 20 de minute.
Chiftelute de dovlecei
Ingrediente: 1 kg dovlecei, 80 g faina, 20 g patrunjel frunze, 10 g zahar, 1 g piper, 2 oua, 1 kg rosii, 100 ml ulei, 30 g sare, 100 g cascaval
Preparare: se fierb dovleceii in apa cu sare si se trec prin sita. Se amesteca pireul in continuare cu faina, oua, sare si piper. Se fac chiftelute, care se prajesc in uleiul incins. Se aseaza chiftelutele pe o tava, se presara deasupra cu cascaval ras si se dau la cuptor 10 minute. Se fierb rosiile, se dau prin sita si se adauga pireului de rosii: zahar, piper, sare si patrunjelul tocat marunt. Se serveste sosul langa chiftelute.
Pilaf de dovlecei
Ingrediente: 1 kg dovlecei, 100 g unt, 50 g faina, 25 g sare, 200 g orez, 100 g smantana, 30 g marar, 1 g piper
Preparare: se curata dovleceii, se spala, se taie in forma de rondele si se oparesc cu apa sarata. Separat se spala orezul si se caleste in 80 g unt bine incins impreuna cu ceapa tocata marunt. Se aseaza intr-o cratita tapetata cu unt, un strat de dovlecei , orez, marar, praf de sare si piper, alt strat de dovlecei etc. Se toarna deasupra faina desfacuta cu smantana si se da la cuptor 30 de minute.
Mancaruri de post pe baza de legume
Supa-crema de gulii simpla
Ingrediente: 500 g gulii, 1,5 litri lapte, 100 g unt, 20 g faina, 100 g smantana, 20 g patrunjel (frunze), 20 g marar, 15 g sare
Preparare: se iau 4-5 gulii dolofane, se curata, se spala si se oparesc cu apa clocotita, dupa care se scot, se taie in forma de taitei si se inabusa in 75 gr. de unt incins zdravan. Separat se face un sos alb din faina desfacuta in putina apa rece, se adauga o parte de lapte cald si restul de unt si se toarna peste gulii. Dupa ce sunt foarte bine fierte se trec prin sita. Pireul se subtiaza cu laptele care a ramas, se potriveste de sare si se dau cateva clocote. Se asezoneaza la sfarsit cu smantana si verdeata tocata marunt, iar drept garnitura, crutoane de paine prajita.
Sufleu de ciuperci
Ingrediente: 300 g ciuperci, 6 oua, 300 ml lapte, 25 g sare, 60 g ceapa, 100 g faina, 150 g unt, 1 g piper
Preparare: se curata ciupercile, se spala in mai multe ape, se taie feliute si se inabusa impreuna cu ceapa tocata marunt, in 30 g de unt bine incins. Separat se face un sos alb compus din: unt (100 g ), faina si lapte. Se amesteca bine ciupercile si ceapa inabusita cu sosul alb, galbenusurile, sarea si piperul de cuviinta. Se adauga albusurile batute spuma, se amesteca usor, dupa care se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu unt. Se da la cuptor 20 de minute.
Musaca de macaroane cu conopida
Ingrediente: 300 g macaroane, 3 oua, 1 kg conopida, 100 g cascaval, 20 g sare, 150 g, branza de vaca, 125 g unt, 40 g faina, 40 g pesmet, 1 g piper
Preparare: macaroanele se rup in bucati, se fierb in apa cu sare si se limpezesc cu apa rece. Se curata conopida, se spala si se fierbe in apa clocotita cun sare. Se pune in strecuratoare si se desface in bucatele. Se inabusa 5 minute in unt (25 g). Din faina, unt (75 g) si lapte se face un sos alb. Se tapeteaza o tava cu unt si pesmet si se pune in ea: un strat de macaroane, unul de conopida (buchetele), praf de sare si piper, un strat de branza de vaci si cascaval ras, alt strat de macaroane, sare, piper, conopida etc. Deasupra se toarna sosul alb. Se da la cuptor o jumatate de ora.
Oua umplute cu ciuperci
Ingrediente: 12 oua, 100 g unt, 300 g ciuperci, 1 ceapa, piper, verdeata, zeama de lamiie, rosii, gogosari
Preparare: Fierbeti ouale tari. Dupa ce s-au racit taiati ouale in doua, de-a lungul, si scoateti galbenusurile. Umplutura o preparati astfel: galbenusurile frecati-le cu putin unt proaspat, pana ce devin ca o spuma. Adaugati ciupercile inabusite in unt cu ceapa (se poate si fara ceapa), putin piper, verdeata fin tocata. Stropiti cu zeama de lamaie. Umpleti albusurile cu umplutura, asezati-le pe o farfurie si ornate cu rosii si gogosari.
Sursa: eMM.ro
La alegerile prezidențiale din 2004 eram un copil. Aveam 7 ani și habar n-aveam ce se întâmplă în jurul meu...
Citeste mai mult