Restructurarile de posturi din institutiile bugetare din Maramures stau sub semnul absurdului. Pana acum, in afara reducerii posturilor din organigrame care nu erau ocupate si care oricum nu angajau cheltuieli de la buget, singurii anuntati ca fiind sigur disponibilizati sunt cei 88 de agenti de la Serviciul Judetean de Paza Maramures. Numai ca nici acestia nu implicau cheltuieli de la bugetul public, sumele necesare functionarii respectivului serviciu public fiind obtinute 100% din venituri proprii.
Disponibilizarea bugetarilor in Maramures are pana acum o singura certitudine: vor fi concediati 88 de agenti din cadrul Serviciului Judetean de Paza. In rest, doar “concedieri pe hartie”, posturile neocupate fiind taiate din organigramele institutiilor publice.
Practic, insa, pleaca doar cei care isi produceau singuri banii de salarii si care fac parte dintr-un serviciu nefinantat de stat. Faptul a fost recunoscut oficial chiar de catre principalul decident al strategie judetene de disponiblizare, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Maramures, Mircea Man.
Dovada: o nota semnata de Mircea Man
Intr-o nota semnata de Man si de directorul executiv din cadrul CJ Maramures, Ana Glodan, si vizata de secretarul judetului, Dumitru Dumuta, se precizeaza ca “Serviciul Judetean de Paza Maramures este o unitate finantata in totalitate din venituri proprii, ca urmare nu au fost alocate fonduri bugetare pentru finantarea acestei institutii”.
Desi reducerea posturilor din sistemul bugetar vizeaza in principal reducerea cheltuielilor statului, Man a avizat trecerea celor 88 “in rezerva somerilor”. Ratiunea acestei decizii pare inexplicabila, in conditiile in care agentii de paza din subordinea CJ Maramures sunt platiti din contractele pe care le au cu alte institutii publice si private.
Unul dintre oficialii administratiei judetene a mentionat ca “trebuie raportata reducerea unui anumit numar de posturi, iar cei din fostul Corp al Gardienilor Publici au cazut de fraieri, pentru ca Man oricum ii ameninta de cand a venit la conducerea CJ ca ii desfiinteaza”.
Reactia celor amenintati cu concedierea
In pofida anuntului oficial facut chiar de presedintele CJ Maramures, liderul Sindicatului Liber al Serviciului Judetean de Paza, Gheorghe Perian, spune ca decizia nu va fi simplu de pus in practica.
“Am prezentat contractele pe care le avem in acest an si conform carora putem sa asiguram toate salariile si buna functionare a serviciului fara bani de la bugetul judetului, asa ca decizia anuntata de presedintele CJ Maramures… Nu ni s-a spus de ce a fost luata, insa o vom contesta in instanta si va anunt ca vom protesta. Voi intra in greva foamei impreuna cu cele 88 de persoane pe care ni s-a cerut sa le dam afara! Decizia este injusta, ilogica”, a declarat Perian.
Disponibilizarea agentilor de paza nu numai ca nu va duce la reducerea cheltuielilor angajate din bugetul judetean, ci va creste cheltuielile din bugetul de stat. Pentru acesti 88 de agenti de paza, pentru care acum statul nu cheltuie nimic, va trebui platita indemnizatia de somaj, precum si cursurile de recalificare.
In rest, disponibilizari “doar pe hartie”
In acest timp, institutiile bugetate si-au redus doar organigramele – Directia de Sanatate Publica Maramures a restructurat 24 de posturi care erau vacante, Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale, doua posturi vacante etc.
De asemenea, disponibilizarea unor functionari din primariile din judet este incerta, sefii administratiilor publice locale gasind un artificiu pentru a amana decizia de concediere a surplusului de angajati, conform unui raport functionar/numar de locuitori.
Sutele de concedieri din primariile din Maramures, anuntate de Institutia Prefectului, nu au fost puse in practica, primarii anuntand ca ordonanta nu precizeaza carui numar de locuitori trebuie sa raporteze numarul de functionari ce vor ramane incadrati, la ora aceasta existand diferente intre populatia anuntata de serviciul de statistica si cea anuntata de serviciile de evidenta a populatiei.
Asa ca, pana cand nu se va comunica “ceva oficial, de la Guvern”, din serviciile bugetate nu pleaca nimeni. Desigur, cu exceptia celor care isi produceau singuri salariile.
Sursa: Catalin Vischi