Vezi VIDEO
Inspectorii sanitar-veterinari maramureseni nu ridica inca restrictiile impuse din cauza bolii limbii albastre. In prezent, conform notei de serviciu venita de la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, la nivelul judetului Maramures se monitorizeaza temperaturile de peste zi si din timpul noptii. In momentul in care trei zile consecutiv se vor inregistra temperaturi sub 10 grade Celsius, reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) vor da liber la comertul intracomunitar.
Boala limbii albastre, semnalata intr-o gospodarie din satul Slatioara, apartinand de comuna Stramtura, a impus masuri restrictive in luna octombrie, pe raza judetului Maramures. In acest context, pe o raza de 20 de km in jurul focarului a fost interzisa organizarea de targuri, expozitii sau piete de animale pentru speciile rumegatoare. Inspectorii sanitar veterinari maramureseni spun ca aceste restrictii se mentin.
“In acest moment, se mentin restrictiile, pentru ca nu am declansat perioada libera de vector. Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor nu a dat liber ca acele targuri sa functioneze. Din acea zona de control, animalele se misca doar in interiorul zonei si pentru sacrificare imediata in abator”, a declarat directorul adjunct al DSVSA Maramures, Vasile Pop.
In prezent, la nivelul judetului Maramures sunt monitorizate temperaturile de peste zi si din cursul noptii. Atunci cand se va inregistra o racire a vremii, vor fi ridicate si restrictiile impuse de DSVSA.
„In urma unei note de serviciu primita de la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, judetul Maramures monitorizeaza temperaturile atat de peste zi, cat si cele de peste noapte. In momentul in care se indeplinesc urmatoarele conditii: trei nopti consecutive cu temperaturi sub 0 grade si trei zile consecutive cu temperaturi sub 10 grade, DSVSA va permite inceperea comertului intracomunitar. Aceasta inseamna ca animalele care vor face obiectul schimbului intracomunitar vor fi aduse in centrele de colectare unde, in urma buletinului de analiza cu rezultat negativ, se vor permite operatiunile de comert”, a precizat Vasile Pop.
Conducerea DSVSA a mai adaugat ca, in prezent, in Maramures nu mai exista alte focare de boala si nici alte suspiciuni de boala limbii albastre.
Boala limbii albastre nu afecteaza oamenii si nu exista riscul ca afectiunea sa fie contactata sau transmisa prin carne sau lapte. Boala are insa o rata de mortalitate care poate ajunge si la 100% din efectiv.
Sursa: Camelia Tocaci